A kapitalizmuskritikám nagyon megerősödött

Mi volt az első tünet, amiből rájöttél, hogy munkamániás vagy, és ezt nem titkolhatod tovább önmagad előtt sem?
Azon nagyon elgondolkodtam, amikor nem tudtam éjszaka aludni, és nem jutott eszembe más, mint hogy dolgozzak. Felkeltem, dolgoztam hajnali kettőtől négyig, ötig, és úgy éreztem, milyen jó, hogy így nyerek pár óra előnyt. Ahelyett, hogy például elővettem volna egy könyvet, hátha elálmosodom, vagy sétálok egyet. Elkezdtem figyelni, mit is csinálok, mert már tudtam, hogy ez így nem oké.


Csakhogy az a közeg, amiben mozgok, meg a munka, amit végeztem, nagyon csúszós lejtő. Arra vitt, hogy még többet vállaljak. Nem a sok pénzre kellett nemet mondanom, az nem esne nehezemre. De simán bevállaltam a hatvanhat dolgom mellé hatvanhetediknek, amikor valaki felhívott, hogy még egy ügy aktáját átnézném-e, mert az lebegett a szemem előtt, mennyire fontos, hogy mi lesz az abban érintett gyerek sorsával.


Egy cégvezetőnél például a pénz a túlmunka motivációja, vagy egy ponton ő is elveszíti a realitásérzékét, és egyszerűen nem tud már nemet mondani semmire?
Ez ördögi kör. Ahogyan mind többet dolgozol, a munka lesz az első számú örömforrásod, az ad sikerélményt, visszaigazolást. Ráadásul egyre jobb vagy benne, egyre könnyebben megy. És ha van körülötted egy jó csapat, még a közösségi részét is megélheted. Egyszer csak annyi időt elvesz az életedből, hogy a többi örömforrás szépen lassan kikopik: már nem úgy alszol, nem úgy eszel, nem úgy vagy a partnerkapcsolatodban. És ahogy mind több időt töltesz azzal, amiben a legjobban érzed magad, mész egyre lejjebb a lejtőn.