Mózes Műhelye

„A személyes eladás a legdrágább módszer, de én mindig próbáltam foglalkozni a vásárlóval” – mondja Deme Mózes. Vizet szürcsölgetve beszélgetünk egy magasföldszinti lakáshoz tartozó, alig pár négyzetméteres gondnoki szobában. Innen indult a Mózes Műhelye. Mózes gyerekkorában szerette meg a sportokat, főképp a biciklizést, de csak az idegenforgalmi menedzseriskola elvégzése után döntött úgy, hogy a hobbijából vállalkozást épít.

„Volt minimális megtakarított pénzem, 100–150 ezer forint.” Ebből vett kerékpárokat, felújította és eladta őket, a befolyt pénzből mindig újabb és újabb kerékpárokat vásárolt. 2014-ben mint egyéni vállalkozó kezdett dolgozni a Csóka utcai lakás két helyiségében, egy régi gondnoki szobában és egy múlt századi közösségi fürdőszobában. Szakértelme és kedvessége volt az egyetlen reklám, de így is rengetegen vitték hozzá javíttatni kerékpárjukat. „Láttam, hogy örömet okozok az embereknek azzal, hogy jót kapnak tőlem – mondja –, és ebben a szellemben próbáltam működtetni a vállalkozást.”

A magasföldszint és a szűkös hely hamar problémává vált, a klienseknek csöngetniük kellett a külső kapun, és nehézkes volt a biciklik tárolása is: tucatjával álltak ponyvával letakarva az udvaron. Mózes ezután bérelt ki egy pár háztömbre levő tizenhat négyzetméteres garázst, ám az is hamar megtelt.

2020 elején véletlenül talált rá egy hirdetői oldalon százötven, egy csomagban eladó biciklire. Az olcsón meg- vett bringák megtöltötték a lakóház pincéjét, az udvart és a raktárat is. „Ott álltam, hogy oké, Mózes, de ezt így nem tudod megmutatni, eladni, mert égig érnek a bringák.” Ezután bérelte ki a Ballagi Mór utcai helyiséget raktárnak. Aztán az egyik, akkoriban vele dolgozó szerelő meggyőzte, hogy azt inkább bolttá kellene alakítani.

Mire elérkezett a nyitás napja, a százötven feljavított bicikliből csak harminc maradt, a többi elkelt. Ekkor robbant be a covid, és hatalmas változást hozott a kerékpáriparban is. Mózesnél ez nagyjából egybeesett műhelyváltással, így nehéz megítélni, mekkora vevőszámváltozás írható a járvány számlájára. „A covidról semmit sem tudtunk, de belendítette a piacunkat.”

A Mózes Műhelye a pandémia okozta hatalmas kerékpár- és alkatrészhiányt nehezen tudta pótolni, a boltban most annyi bicikli sincs, mint a 2020-as induláskor, de az üzlet egyre bővül. Az első térben nemrég több helyet szorítottak a kerékpáralkatrészeknek, forgalmazásuk ma már a bevétel majdnem negyedét adja. Szervizdíjakból további huszonöt százalék jön be, a legnagyobb, ötven százalék körüli arányt a kerékpáreladás képviseli.

A futároknak tízszázalékos kedvezmény jár, és Mózesék háztól házig szervizt is kínálnak: elmennek a bicikliért, és javítás után vissza is viszik. Mózes szerint leginkább a szakértelem és az odafigyelés hoz be új vevőket. „Nézelődőből lesz a vásárló” – mondja, és hasonlóan viszonyul a kollégáihoz is. A Ballagi Mór utcában és a nemrég nyílt Brave Bike nevű, prémium kerékpárokkal foglalkozó pesti boltjában is két-két szerelő dolgozik, akikkel már évek óta együttműködik. „Minden nap végén megköszönöm a munkájukat.”

MM Kerékpár Kft.

Alapítás:
2021. március
(Előtte egyéni vállalkozás volt.)
Tulajdonos:
Deme Mózes
Árbevétel
(millió forint):
2020
44,0
2021
42,0
Adózott eredmény:
nincs adat
(katás cég)