A falu bolondja volt, most mindenki tőle akar tanulni

Írta: Gribek Dániel

„A koncepció az volt, hogy minél olcsóbban gazdálkodjunk. Mindent ennek rendeltünk alá. 2013-ban gyakorlatilag csődbe jutottunk, alig volt pénzünk termelni. Átgondoltuk, mivel tudnánk csökkenteni a kiadásainkat, és közben növelni a hatékonyságot.” Berend Ferenc anyagi okokból vezette be a no-till termelést Pusztakovácsihoz közeli birtokán, a Somogy megyei Vityapusztán. Bár kényszermegoldásnak indult, mostanra kifejlesztették a rendszert, és idén télen már szakaszosan legeltek a marhái a területen.
Ez a megoldás Magyarországon egyelőre nagyon kevés helyen látható. Először is felhagytak a szántással, mert nem volt rá pénzük, áttértek a kevesebb üzemanyagot igénylő forgatás nélküli művelésre. Végül 2019-ben indultak el a no-till gazdálkodással.


Ferenc a kalászos gabona júliusi betakarítása és a kukorica tavaszi vetése között állandó borítást biztosító takarónövényeket vet és növeszt. Gépek helyett ezek gyökerei lazítják a talajt, és kiváló szerkezetet teremtenek, így jobb lesz a terület vízelnyelő és vízraktározó képessége, a talajélet is felpezsdül. Több lesz a földigiliszta, és a mikrobák állománya is ugrásszerűen emelkedik.