Ott lettem volna szívesen, amikor a nyilvánosan is szabadszájú Michael O’Leary közli a Ryanairt alapító Mr. Ryannel, hogy itt lenne az ideje távoznia a cég elnöki posztjáról. O’Leary időnként úgy néz ki, mint egy ivós hétvégére jött fapados turista a bulinegyedben, esetleg egy telefonját nézegető portás, aki mindig a fején tartja az olvasószemüvegét, de a legritkább esetben tűnik könyvelőnek. Pedig eredendően az – derül ki ez is Ács Gábor címlap­sztorijából.


Annyira erős a könyvelői vénája, hogy még bunkóságai, vállalhatatlan beszólásai is kiszámított marketingakciók, olcsó publicitást ér el magának velük. A PR egyik régi megközelítése az „all news is good news”. Mindegy, milyen kontextusban, ha rólad beszélnek, az segíti az eladásokat. O’Learynek egyelőre valóban kifizetődött a bunkóság, igaz, az évek múltával vissza is vett a tempóból, elvégre pont a mostani interjúban ismeri el, hogy hiba volt azt mondania, hogy a környezetvédőket le kéne lőni. A koronaválság alatt hozott stratégiai döntései bejöttek, és ezzel tud most újra előnybe kerülni a nagy rivális Wizz Airrel szemben. Ehhez szüksége volt egy könyvelő üzleti lényeglátására és különc bátorságára is, ami a beszólásokhoz is kell.


Válságkezelésből van még bőven a lapban. A veresi paradicsom sikersztorijába és nagy menetelésébe is jelentősen beleszólt a korona, aztán tetézte egy paradicsomvírus. Az alapító – szintén vérbeli üzletember – nem adja fel, ha kell szamócával vagy uborkával vág teljesen új projektekbe, de valahogy ki akarja mozogni a szűkebb éveket.
Az egyik legnagyobb magyar családi vállalkozás, a Master Good is küzd az elszálló árakkal és az ebből fakadó fogyasztáscsökkenéssel. A céget vezető Bárány László azt mondja, már nem kell sokat várni, hogy az árak lefelé menjenek, ők addig is azzal foglalkoznak, hogy mitől lehet karbonsemleges a gyártásuk. Egy másik családi cég, az Oázis kertészet tulajdonosa is úgy látja, profitban az idei gyengébb év lesz, de ezt „így kell elfogadni, és kész”. Hát, vannak előnyei, ha nem egy befektetői csoport, hanem a család tulajdonában van egy vállalat.