Peru, a gasztroország

Mentségemre szóljon, hogy ez már nem az első utam volt ebbe a csodás országba, 2012-ben hátizsákos turistaként alaposan körbejártam a régiót, és ellátogattam a legfontosabb éttermekbe is. Akkor még élt Pedro Solari, a leghíresebb cevichero, azaz cevichekészítő, a lakásában volt szerencsém megkóstolni ezt a különleges finomságot, a friss citromlében marinált nyers halkockákat. Pedro kilencvennyolc évesen hunyt el, de az öröksége tovább él. A ceviche világszerte népszerűvé vált, itthon is rengeteg bisztró készíti valamilyen formában.

A limai Central étterem idén első lett a The World’s 50 Best Restaurants listáján.
Kakaófajták
a Mater Iniciativa kutatólaborjában.


Ha valaki mostanában merülne el ennek a csodálatos ételnek az élvezetében, Limát ajánlom. Ott is a Cevecheria La Mart, ahol a perui gasztroforradalom kirobbantójának, Gastón Acuriónak az instrukciói alapján készítik el számtalan változatban – a fésűskagylótól a tengeri sünig –, de a grillételeik is egészen kiválóak.