A mosolygó végfelhasználókat szeretjük

Idén ünnepli ötvenedik évfordulóját a Weishaupt Magyarországon. Ez a tény már önmagában sem hétköznapi, hiszen a nyugat-európai cégek jellemzően a rendszerváltás után jelentek meg itthon. A baden-württembergi székhelyű Weishaupt története ebből a szempontból is kivételesnek mondható és jól rávilágít arra, miben is gyökerezik a vállalat legfontosabb erénye.

A sváb iparos család sarja, Max Weishaupt úr 1932-ben, a világgazdasági válság közepén alapította meg vállalatát, ami kezdetben kovácstűzhelyeket gyártott. 1962-ben már működött a cég kutatás-fejlesztési intézete, ahol az akkor svájci licensz alapján gyártott Monarch tüzelőberendezéseket tökéletesítették, illetve több újdonságot fejlesztettek. „A hetvenes években a Weishaupt ausztriai képviseleténél dolgozott Bubics József úr, aki feladatul kapta a kelet-közép-európai országokban történő értékesítési és szerviz tevékenység megszervezését – meséli Hegyi Gábor, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője. – Mivel 1972-ben elkezdték a Parlament fűtéstechnikai rekonstrukcióját, és a Weishaupt gáz- és olajégők már akkor kiemelkedően megbízható termékek hírében álltak, ezért a tervezőiroda döntése nem volt kétséges, amikor a Weishaupt felkereste őket. Az Országgyűlés Műszaki osztálya ezt soha nem bánta meg, és azóta már az egyre korszerűbb égők harmadik generációja szolgálja a Parlament fűtését.”

A német vállalat eleinte az ipari, közületi létesítményeket szolgálta ki, a hatvanas évektől kezdve azonban már a családi házaknak is kínált fűtési megoldásokat. A felhasználók irányából érkező igényekre válaszolva alapította Siegfried Weishaupt úr a nyolcvanas években a Pyropac AG vállalatot, ahol a mai napig a Rajna svájci oldalán készülnek a fűtéstechnikai berendezések – kondenzációs kazánok, hőszivattyúk és energiatárolók. „Svájcban nem olcsó a munkaerő, ellenben rendkívül precízen dolgoznak és számukra valóban az elvégzett munka minősége az elsőszámú szempont – emeli ki Hegyi Gábor. – A márka jövőtálló technológia iránti elkötelezettségéről árulkodik, hogy jelenleg is 110 munkatársuk dolgozik a kutatás-fejlesztési részlegen. A szakemberek itt fejlesztik ki azokat a termékeket, melyek sok esetben akár egy évtizeddel a piac előtt járnak.”