Vagy hiszek benne, vagy rögtön elengedem

„Ezeket is mi tettük fel a gyerekeimmel” – mutatja Vályi István a stúdió falán a raklapos polcokat. Autóalkatrészek, kütyük, modellek. Férfibarlang, ahogy a Speedzone-nál hívják. Az interjú alatt Vince Tibor „Vinyus” emlékfala előtt ül, az autós Youtube-csatorna alapítója 2020 végén hunyt el. „Neki tényleg az volt mindig is az elsődleges, hogy mindenki kapja meg, ami neki jár. Ne ő, a tulajdonos legyen az első, aki kiszedi belőle, hanem az, aki dolgozott” – mondja István.


Totalcaros éveiben úgy ismerte meg mindenki, mint a nép egyszerű gyermekét. „Pista a hegyről, aki beveri egyből” – Winkler Róberttel találták ki a karaktert. István azt mondja, felvidéki suhanc lévén „nem volt ott anyánk meg apánk, hogy segítsen, ők azzal voltak elfoglalva, hogy egzisztenciát teremtsenek nekünk”. Nem mellesleg apja elismert gyerekorvos Szlovákiában, István pedig pályája elején az Új Szó napilapnál volt tördelőgrafikus, sőt több szlovákiai kiadót is megjárt, és megismerte a magyar–szlovák kortárs irodalom krémjét. Ha kellett, akár targoncázott is, vagy árut rakodott, vagy épp nagybátyáival autókat bütykölt.


Emellett ipari mennyiségben kommentelt a Totalcarra. Végül fel is figyeltek rá egy forrongóbb időszakban, amikor több fontos alakja hagyta el a portált, és elhívták, hogy szerkessze a Belsőség blogot. Nem annak készült, de végül autós újságíró lett belőle. Most talán a legismertebb Magyarországon.