Írta: Orbán Krisztián Az üzleti élet iránt érdeklődő magyar fiatalok előtt álló legnagyszerűbb karrierlehetőségről a döntő többség még csak nem is hallott. Ez részben érthető is, még a legjobb esetben is csak néhány százuk tudja majd bejárni ezt a pályát. Első hallásra sincs benne semmi szexi, se ingyen specialty kávé, se világmegváltó blabla, se a nevetséges ígéret, hogy tíz […]
Írta: Orbán Krisztián
Az üzleti élet iránt érdeklődő magyar fiatalok előtt álló legnagyszerűbb karrierlehetőségről a döntő többség még csak nem is hallott. Ez részben érthető is, még a legjobb esetben is csak néhány százuk tudja majd bejárni ezt a pályát. Első hallásra sincs benne semmi szexi, se ingyen specialty kávé, se világmegváltó blabla, se a nevetséges ígéret, hogy tíz év múlva milliárdos leszel. Pedig jó lenne, ha tudnának róla, csak azoknak sikerülhet, akik elég hosszan és kitartóan készülnek rá.
Itthon mintegy másfél ezer olyan hazai tulajdonú magáncég van, amelyik évente legalább félmillió euró készpénzt (free cash flow) termel. Ez minimum három–ötmillió euró vállalati értéknek felel meg. A legtöbb vállalkozásnak legalább tíz, de inkább húsz–harminc évbe telik, amíg ezt a szintet eléri. Tehát annak, aki a nulláról indul, munkával töltött éveinek nagy része arra megy rá, hogy eljusson ide. Ezen a vállalati szinten már valószínűleg van fenntartható üzleti modell, és van valamifajta, a vállalkozón túlmutató szervezeti kompetencia is. Egy ilyen cégben a rákövetkező húsz évben a megfelelő tulajdonosi és menedzsmenttudással teljesen reális lehet a készpénztermelő képesség öt–tízszerezése, ami minimum húszmillió eurós vállalati értéknek felel meg.
Szép kilátás – ezt a nevet viseli Portugália legdélibb régiójának legrégebbi szállodája. Ez szerencsére csak a teljes igazság töredéke, mert éppenséggel a belátás
is elég gyönyörű.
Minimalizmusnak nyoma sincs a késő 19. századi romantikus villában, ez egy igazi, fényűző, látványos, kiválóan pozícionált palota. Bárcsak a jelen nagyvállalkozói is ilyen időtálló ingatlanokba fektetnék a pénzü(n)ket, mint annak idején a halászattal és konzervgyártással foglalkozó Magalhães de Barros. Az épületet 1918-ban vette birtokba a családjával, itt nőtt fel öt lánya. Közben meglehetősen pezsgő élet folyt a falak között, politikusok és művészek adták egymásnak a kilincset. Aztán megdöbbentően gyorsan, 1934-ben hotellé alakult a ház, az eredeti tulajdonos unokatestvérének irányításával. Ez lett a legdélibb portugál régió, Algarve első szállodája.
Itt keresd! Bela Vista Hotel & Spa Av. Tomás Cabreira, 8500-802Portimão, Portugália hotelbelavista.net Legközelebbi reptér: Faro, 75 km Ár: 500–2500 euró
Hamar népszerűvé vált, rengeteg uralkodó és nagyon fontos ember megfordult itt, de még ennél is izgalmasabb, hogy a második világháború idején, mivel Portugália független maradt, kémek találkozóhelyévé alakult át. Az enteriőrre talán nem is kellene annyi gondot fordítaniuk, hiszen kint a lenyűgöző, hatalmas kék óceán és a drámai szikláiról híres partszakasz gondoskodik az esztétikai élvezetekről, de azért bent is megadták a módját: formák, színek kavalkádja, a rusztikus kék-fehér csempéktől a sárgás-piros árnyalatokig, modern és klasszikus bútorok – a romantikus káoszban mindennek megvan a helye. Pusztán az épületbelső felfedezésével is kellemesen el lehetne ütni pár napot.
De nagy hiba lenne lemaradni a reggeliről, a teraszról Praia da Rocha teljes partszakasza élvezhető. Bár a csinos kis étagère-en hozott süteményválogatás is elég energiát biztosítana egész napra, a biztonság kedvéért – pár dél-portugál különlegességet is felvonultatva a klasszikusok között – a világhírű cukrászkrémmel töltött ropogós tésztakosárkákból, a pastel de natából is jön néhány. És akkor még a friss gyümölcsökben gazdag svédasztalos választék, a rendelhető tojásételek és különleges szendvicsek részleteibe bele se merülünk. (Na jó, azért a lazacos Benedek-tojást megemlítem.)
Profi tipp: Matild, a sirály és barátai igen kedvelik a reggelizést a teraszon, azaz ne hagyjuk az asztalt magára, ha már van rajta étel.
Akinek a homokos strandra legyaloglás túlságosan pórias lenne, természetesen hűsölhet a gyönyörű, pálmafákkal és kényelmes nyugágyakkal szegélyezett medencében is, vagy az egyik melléképületben elhelyezett spában. Közben a túlzott zaj miatt sem kell aggódnia, a hotel csak felnőtteket fogad.
Fahidi Éva tizenkilenc éves volt, amikor családjával haláltáborba hurcolták, majd szüleit és kishúgát gázkamrába vitték. Bár ő megmenekült, ötvenkilenc év kellett, hogy elhatározza, visszamegy Auschwitzba, és szembenéz a múltjával. Éva mára a holokausztemlékezet egyik legfontosabb alakja lett, két könyvet is írt, életéről film és táncelőadás készült.
Tulajdonképpen hálásak lehetünk Gerendai Károly tésztabárjának, a Nudlinak, hogy nem jött be, és átadta a helyét a semmivel sem feszengősebb, de sokkal érdekesebb Costes Izakayának.
Alig van nap, hogy ne hallanánk elemzését, vagy ne olvasnánk Facebook-posztját a fronton történtekről. Mit tesz azért Rácz András, hogy jobban megértsük a háborút?