Nincs ilyen a környéken, csináljunk már egyet!

Rendezett káosz. Ez jut eszembe először, amikor belépek az elektronikai hulladékok bontására szakosodott HWD Recycling telephelyére. Az udvar legnagyobb részét a fém- és műanyaghulladékok foglalják el, leginkább a lecsupaszított italhűtők uralják a látképet. Nem csoda: a HWD forgalmának csaknem fele származik a kereskedelmi célú (tehát nem háztartási) hűtőgépek és italautomaták feldolgozásából.


A szabad járatokon targoncák masíroznak fel-alá, a nyüzsgés mellett ugyanakkor érezni, hogy minden a maga meghatározott rendjében halad. Semmi kapkodás, semmi váratlan mozdulat, csak bennem kerekedik felül a pánik, amikor szembejön egy munkagép. (Teljesen indokolatlanul, mint utóbb kiderül.)


A HWD Recycling fennállásának eddigi tizenhat éve alatt volt idő tökéletesíteni a munkafolyamatokat. Höflinger Norbert, a vállalkozás alapítója és stratégiai igazgatója egyébként is nagy hangsúlyt fektet erre, a covidot például egy átfogó reform végrehajtására használta fel. „Volt olyan átalakításunk, ami megháromszorozta a termelési kapacitásunkat.”