Tudtad, hogy a BlueVoyant nevű, világméretű kibervédelmi unikornis egyik legfontosabb bázisa Budapesten van? Mi a titkuk, miért döntenek úgy az iparág nagyágyúi akár FBI-os múlttal is, hogy itt folytatják pályájukat? Exkluzív cégportré a Forbes.hu-ról.
Miért dönt úgy valaki hatvan felett, hogy startupot alapít – tizenhárom év McKinsey-vel, hat év Lehman Brothersszel és tíz év Morgan Stanley-vel a háta mögött? „Az utóbbinál döbbentem rá: közel sincs minden cégnek ugyanekkora anyagi forrása, szakértelme kiberbiztonságra, sokan nagyon is sebezhetők. Ez ellen akartam tenni valamit” – foglalja össze a Forbes.hu-nak adott exkluzív interjújában James Rosenthal.
2017-ben elindított egy kibervédelmi startupot, a New York-i BlueVoyantot. 2022 februárjában már 250 millió dolláros tőkebevonási kört zártak, négy kör alatt több mint hatszázmillió dollárt vontak be, a cégérték már hivatalosan is egymilliárd dollár felett van. A pontos érték nem ismeretes, az európai központ székhelye viszont igen: Budapest.
Már több mint harminc országban nyolcszáznál több piaci és állami ügyfélnél tartanak. 2022 tavaszán megnyitott a szingapúri központ, Ausztráliában is épülget már a jelenlétük. „Sosem egy apró, szűk fókuszú kibervédelmi céget akartam felhúzni, hogy aztán tovább is adjak rajta, és kiszálljak. Mi globális méretben gondolkodunk, minden cég életére, a teljes iparágra hatni kívánunk.”
Csíphet-e a fine dining? Thaiföldre gondolva mindenkinek megvan a maga nagy kedvence, legyen az pad thai, tom yam, zöld curry vagy épp a som tam (zöldpapaja-saláta). De hogy lehet ezeket a markáns, erőteljes ízeket lefordítani a fine dining nyelvére úgy, hogy ne sérüljön meg az eredeti étel identitása?
„Ice” Supaksorn Jongsiri sikerrel veszi az akadályokat. A déli ízekre specializálódott, hiszen itt nőtt fel ő is, és az egész csapata is. Ennek megfelelően még a szokásosnál is erősebbek, csípősebbek az ízek, és alapvetően a tengeri alapanyagok dominálnak. Beceneve pedig semmiképp sem arra utal, hogy kúl és visszafogott lenne, kifejezetten lázba jön, amikor a déli konyha vagy mondjuk a reggelente frissen érkező hatalmas és kiváló minőségű folyami rákok ideális utaztatása szóba kerül.
Itt keresd! Sorn 56, Sukhumvit 26 Soi Ari, Klongton Khlong Toei, Bangkok 10110, Thaiföld Menü ára: 7000 bát (kb. 70 000 forint)
Miközben a legelegánsabb és legnépszerűbb fine dining étterem az övé Thaiföldön, nem szakadt el az egyszerű konyhától sem, ahonnan az inspirációját nyeri. A nagymama alapította a róla elnevezett éttermet Bangkok egyik külvárosában, a maga receptjeit kezdte el főzni. Amikor nyugdíjba ment, átadta az unokának a stafétabotot, aki időközben Bostonban járt egyetemre, és mellette thai éttermekben dolgozott szakácsként.
A Baan Ice (körülbelül: Ice-nál) hamar sikeres lett, újabb és újabb éttermeket nyitottak azonos néven, majd következett a legnagyobb ugrás, amihez – ahogy Ice meséli – még a kisfia egyetemi tanulmányaira félretett pénzt is be kellett fektetnie. Így indult a Sorn, az elegáns változat. A siker itt sem váratott magára sokáig: két Michelin-csillag és előkelő helyezés a világ ötven legjobb éttermének listáján.
Egy gyönyörű kétszintes kúria fogadja a vendéget, ha sikerül megtalálnia az éttermet, a kert vegetációja is pontosan idézi a dél-thaiföldi hangulatot. Aztán belépve indul a tűzijáték, különleges falatok sora és csupa izgalmas alapanyag délről: az élőben is megcsodált sáskarák, piros guavagyümölcs, phuketi homár, rambután, kék tarisznyarák – vendég legyen a talpán, aki guglizás nélkül is felfogja a többségét.
Így jutunk el a főételekig, és újabb erőteljes kanyart veszünk a rusztikusság irányába. A faszénen grillezett alapanyagok, intenzív, markáns ízek tökéletesen idézik vissza a házi konyhák értékeit, de mégis megfelelően simulnak az elegáns környezetbe. És bizony még az ujjunkat is megnyaljuk utánuk… Zárásnak az utcai édességek legjava marad, ugyancsak remekül átültetve a fine dining játékszabályai közé. A legjobb thaiföldi thai konyha.
„A kollégák küzdenek, mint malac a jégen.” Ezt a covidjárványban mondta nekünk egy interjúban. Azóta jött háború, energiakrízis, óriási infláció, a tejtermékek a duplájára drágultak. Most mit csinálnak a kollégák?Most? Vészhelyzet van. Ez teljesen abnormális, tervezhetetlen állapot. Én értem, hogy van olyan, hogy üzleti terv, de ki a csuda tudta volna ezt lemodellezni? A legnagyobbak is milliárdos veszteségeket fognak elszenvedni, nagyon komoly […]
Hétköznapi emberek nem hétköznapi munkákról – vagy pont hétköznapiról, csak nem mindennapi történetekkel. A Forbes.hu-n elindított Szeretem a munkám rovatban olyan munkavállalók mesélnek sikerről, fizetésről, lemondásokról, akik szenvedélyesen szeretik a hivatásukat. Három cikket is ajánlunk.
A gigászi metropolisz lakossága meghaladja egész Magyarországét, nem éppen a csendről és a nyugalomról híres. Emiatt különösen fontos, hogy legalább pihenni jó körülmények között lehessen.
Egy több mint három évtizedes családi cég, élén három nővel: anya, lánya, unokája. A Medito mátriárkája, Osztián Gabriella friss amerikai munkatapasztalatokkal, ötszázalékos jutalékért kezdett el edzőcipőtől babakocsin át ruhákig mindenfélével kereskedni a rendszerváltás után, az unoka, Letícia már a jövő és a fenntarthatóság felé vezeti a játékbizniszt. Közben felkészül a negyedik generáció.