Mi épül Budapesten?

Balettintézet
Az Operaházzal szemben álló épület a város egyik legszebb palotája, de állapota miatt az elmúlt években az egyik legnagyobb szégyenfoltja is volt. A Drechsler-palota a MÁV Nyugdíjintézetének épült az 1880-as években. Építésze, Lechner Ödön ekkoriban tért haza hosszú franciaországi munkájából, ez is hatással volt a francia reneszánsz stílusban megfogalmazott tervekre.
A Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezői azt igyekeztek végiggondolni, hogy Lechner mit csinált volna az ő helyükben. A műemléképület tulajdonosa, a QPR Properties a DVM csapatát bízta meg a kivitelezéssel, a szállodát a Marriott Internationalhez tartozó W Hotels fogja üzemeltetni.
A hotel 151 szobával és lakosztállyal nyílik meg ősszel, a tetőtérben egy újabb szobaszint jön létre. Ennél is különlegesebb lesz a belső udvart lefedő, buborékszerűen kifeszülő hártyaszerkezet, amit térben hajlított, hőszigetelő üvegezés egészít ki.

Budai vár
A Nemzeti Hauszmann Program talán a legellentmondásosabb állami-urbanisztikai gigabeavatkozás. A fejlesztés infrastrukturális és tájépítészeti elemeit nem sokan vitatják, a terület élhetőbbé tételéhez jelentősen hozzátesz, hogy a várfalak körüljárhatók lesznek, visszaállítják a kertkapcsolatokat, lifteket és lépcsőket építenek, és kiszorítják az autókat. Hauszmann Alajos palotaépülete a hazai historizmus egyik csúcsműve, az eddigi részek rekonstrukciója is meggyőző. A főként 19. századból származó, elpusztult épületek visszaállítása azonban már jóval megosztóbb. Köztük például a Honvéd Főparancsnokság a maga korában sem számított igazán jól sikerült épületnek, túlzó tömegével elválasztja a vár polgárvárosi és palotarészét.
A a visszaépülő úgynevezett Vöröskereszt-székház valóban tájsebet kezel, de József főherceg egykori palotája a művészettörténész kutatók szerint szintén túlméretezett, nem jól sikerült épület. Az erőszakos átnyomás helyett érdemes lenne meghallgatni a kritikus hangokat, ilyen súlyú döntéseknél mindig jól jön néhány józan érv.

Ami a Várban folyik, az megbocsáthatatlan bűn. Műemlékeket nem építeni szoktak, hanem helyrehozni. Valaminek a mását nulláról felépíteni legfeljebb a Disneylandben szabadna. Ezzel az állítással csak egyetérteni tudok. A vári palota tönkretétele, a Szabadságszoborral konkuráló, állítólag ötmilliárdra kóstált zászlórúd, a stadionépítési téboly vagy akár a Közvágóhíd műemlékeinek gátlástalan lerombolása miatt érzett elkeseredésemet csak kicsit enyhíti a cikkben felsorolt néhány valóban jó példa, mint a Corvin áruház, a csepeli gyaloghíd, a Normafa síház vagy Újpest zöld főtere.



Andrássy út 80–82.
A két egymás melletti, összesen 1442 négyzetméter alapterületű ingatlanon butikhotelt alakíthat ki a Schmidt Mária és családja tulajdonában lévő Budapesti Ingatlan (Bif) Nyrt. Egy belső park és hetven szoba nyílhat meg a jelenleg még nagyon elhanyagolt épületekben. A 82-es szám alatti Michelstädter-palota homlokzatát a híres építészeknek számító Löffler fivérek újították meg 1917-ben.