Olyan gazdasági modellt építünk, amihez semmilyen erőforrásunk nincs meg, inflációban és recesszióban ülünk, és ha körbenézünk a régióban, legalább 400-as euró lenne logikus. Amikor Jaksity György elemez, nem lesz sokkal jobb kedved, de biztos, hogy tisztábban látod a világ és benne Magyarország dolgait, mint addig. A Concorde Értékpapír legismertebb alapító tulajdonosa és az ország egyik legholisztikusabb befektetője szerint bár ördögi körben vagyunk, csinálni kell a dolgokat.
Magáról azt mondja, nem vállalkozna Magyarországon, ha annyira pesszimista lenne, mint amilyen a híre, de ha valami nem jó irányba megy, arról nem tudja azt mondani, hogy jó irányba megy. Négy éve nem ült repülőre, mert minden megváltozott. Egyvalami nem: ahogy Jaggernek a Stones, neki harminc éve a Concorde a hobbija.
Kérdezett: Ács Gábor és Fekete Emese Fotók: Krasznai Zoltán, Sebestyén László
Három éve ültünk le veled utoljára egy hosszabb interjúra, a covid első éve volt, akkor úgy láttad, és nem voltál vele egyedül, hogy nagyon más világ jön. Egész pontosan azt mondtad, hogy valamilyen szinten tartósan megváltozott az életmódunk, és hogy nem a régi kerékvágásba fogunk visszamenni, csak legfeljebb pár év alatt visszakeressük az elvesztett GDP nagy részét. Ez történt? Igen. Még talán több is történt, mint amit szerettünk volna látni, itt elsősorban a háborúra gondolok. De a covidig visszafűzve a fonalat, nagyon átalakult például, hogy mi az, hogy munkahely. Bár bizonyos korlátok között a Concorde-nál is engedélyezve van a home office, Amerikában még mindig nagyon sok cég van, ahol alig vannak benn emberek. Kína csak idén év elején kezdett nyitni, holott két éve volt a járvány klimaxa, azóta vissza lehetett szivárogni a munkahelyekre.
De ez nemcsak arról szól, hogy fizikailag hol van valaki, hanem hogy a munkaerőpiac is egészen átalakult. Korábban maximum attól kellett félnünk, hogy egy helyi versenytársunk akarja elvinni valamelyik kollégánkat, ma egyes szakmákban, például az informatikában, bárki a világon. És szándékosan hozom az informatikusokat példának, mert egyrészt felőlük van a legnagyobb igény a home office-ra, másrészt előttük tényleg ott a lehetőség, hogy miközben a budapesti lakásukban ülnek, a munkahelyük már Los Angelesben vagy Hongkongban van. Mindenkinek kezdenek megkopni az emlékei a járványról, már távolinak tűnik, hogy maszkban jártunk az utcán, és este nyolc után nem lehetett kimenni, de nem az. Most is vannak új variánsok, és nemcsak ez a vírus aktív a világ különböző pontjain, hanem más vírusok is, csak hála istennek, nincs belőlük epidémia. Ha egy ázsiai utcaképre nézünk, ott még mindig nagyon sok embert látunk maszkban. Ők már az első komolyabb járványok óta, 2011, 2008, sőt 2003 óta tudják, hogy óvatosabbnak kell lenni, jobban kell vigyázni a tisztaságra, a fertőtlenítésre, leginkább az ő példájuk mutatja, hogy ez a tapasztalat valamennyire velünk marad, és hogy nem tértünk vissza ugyanabba a kerékvágásba.
Menj a levegőért, a tájért, a borért, és maradj a halászléért: Baranja a mi Baranyánk hiányzó,
de a horvát schengeni csatlakozással számunkra is könnyebben elérhető része.
Áram nincs, de térerő szerencsére akad, úgyhogy faluról falura telefonálgatok, hol maradt meg teljességében a civilizáció: hol fognak nekünk érkeztünk estéjén vacsorát adni. Ehhez ki kell menni az utcára, ahol az egy órával korábbi, szokatlanul heves vihar – ez tépkedte le a főút menti vezetékeket – és özönvíz után már csak szitál az eső, de a szőlődombról így is spontán patakban hömpölyög a víz.
A néhai Baranya ma horvát részéhez tartozó Vörösmart katolikus pincesorán, Mohácstól légvonalban húsz kilométerre állok egy szállássá alakított présház előtt. A földszinten hűs nappali, az egykori kóstolóhelyiség, pince is nyílik belőle, az emeleten három ráépített, kifogástalan háló. Az utcakép olyan, mintha Vörösmart Palkonya vagy Villány folytatása lenne délebbre. Baranyát Trianon vágta ketté, de az általánosnál talán kevésbé véletlenszerűen. A katolikus pincesor régről a település horvát borászkodóié, eggyel arrébb, a ma elég elhagyatott benyomást keltő református rész volt a magyar.
Előzetesen egy dologban voltunk biztosak: hogy mivel hetvenhárom méterre lesz a szállásunk a környék legjobbnak mondott éttermétől, a Josić pincészet ambiciózus csárdájától, ételre biztos nem lesz gondunk. Hát, az áramhiány miatt akad: nemcsak a kártyás fizetés meg a benti világítás halt le, de nem mennek az elszívók, hidegek a platnik, enné meg a fene a modernitást. A következő falu Csúza, az ottani Kovač csárda diszpécsere a horvát köszönés mellett tessékkel is szól a telefonba, várnak minket, ahogy a környék teljes ott vacsorázó lakosságát is. Odaautózunk, a pán-kárpát-európai csárdaételek mellett halászléből szeretnénk vinni, a helyeslés mellett a turistáknak járó figyelmeztetés a jussunk: akkor az negyvenöt perc lesz. Baranjában így készül a lé, frissen teszik tűzre, és lobogtatják, amíg a zsírt, a kollagént kioldja a haltestekből a hő, és létre nem jön az a tökéletes paprikás emulzió, amivel örökre le lehetne zárni a tiszai-dunai, passzírozni vagy sem vitákat: ez frissen jó, legalább két főre készül a vendégnek, csilingeljen a mikró másutt.
Amíg várunk rá, megjárjuk a helybéli Kováts borászatot, ahol tanult tehetetlenséggel ránézésre meg netes értékelések alapján választanánk bort, de a fiatal borász, Attila mosolyogva emlékeztet rá, hogy néhány korty után még visszaülhetünk az autóba, szóval nem címke alapján kell eldönteni, mit viszünk, nem is beszélve arról, hogy ha kóstolunk, ő is velünk kóstolhat. Az Észak-Horvátországban Magyarországnál is jobban tisztelt olaszrizling – helyi és a világban elterjedtebb dialektusban: graševina – mellett világfajták, sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, merlot, cabernet-k. Aki arra számítana, hogy fillérekért vásárol be, csalatkozni fog, aki arra, hogy korrekt borokra lel, amelyek autentikusabban kísérik majd el a csárdazsákmányokat, mintha az ide vezető út utolsó hiperjében tankolna fel, az szerencsére nem – és ezzel Kovátsék mellett az egész környéket jellemeztük.
Másnapra felszárad, az áram visszatér a vezetékekbe, mi pedig a rossz irányba indulunk kávéért, Kiskőszeg, a horvát–szerb határváros felé. Hercegszöllős felé kellett volna, ahol a kis városközpontból csak a tengerpart hiányzik ahhoz, hogy hatszáz kilométerrel arrébb érezzük magunkat, a kávé olasz, a tempó szintén.
Aztán Karancsra visz utunk, a legautentikusabb helyi étteremben, a Baranjska kućában elámulunk a kert végében elterülő termetes miniskanzenen. A parázs felett sült, fémrácsba fogott csíptetett pontyot előző nap kellett volna megrendelni, ez ugyanúgy főszabály, mint a negyvenöt perces halászlé, nem is vitatjuk. Tökéletes sült halakkal vigasztalódunk, harcsával, kecsegével, fogassal – ez van, ha egy országban nem tiporják el a folyami halászatot, hogy aztán csak az import lazac és az afrikainak márkázott harcsapótlék maradjon –, meg a régió másik, vörös húsos arcát megismerve zsíros pincepörköltekkel és marhapofákkal.
Csak az úton kell átkelni magyar szóért a Szabó-pincéhez, és amennyivel Karancs nagyobb város, mint Csúza, annyival nagyobb a lépték Kovátséknál. Nemcsak jó vételek akadnak, de itt hangzik el az is, hogy a horvát piacra szánt rozék édesebbek a gyümölcsös magyar iskolánál. Valóban.
Árak: A háborús inflációt a horvátok valahogyan sikeresen megállították a határon, szóval két évvel ezelőtti magyar vidéki árakra kell szállás- és ételfronton is számítani. Út: A schengeni csatlakozás óta mindenkihez pont félórával jött közelebb a környék, Budapestről két és fél óra, Pécsről csupán egy. Mohácsig autópálya, utána a határtól a falvakig kifejezetten festői utak kanyarognak a völgyekben, érdemes a kabriót is becsomagolni az útra.
Este újra szemerkélni kezd az eső, hiába találjuk végre nyitva a Josićot, nem mernek a teraszon teríteni, az ablaktalan beltérből nézve akármilyen évszak lehetne kint. Ehetnénk békacombot, füstölt halas rizottót, hidegtálat a helyi vastagkolbásszal, a kulennel vagy éppen rongyrázós érlelt steakeket, de az ajánlást követve, az omlós szlavóniai feketesertés-lapockára szavazok, jó döntés, és nem csak a hozzá társított komolyabb házi vörösbor miatt.
Másnap engedünk a két napja magunkkal hordozott furdalásnak, hogy ahol tökélyre vitték és megőrizték a halászlét, milyen lehet a halpaprikás, de a Csúza és Vörösmart közti út mentén álló idilli lugasétteremben az derül ki, hogy nem létezik az a párhuzamos univerzum, ahol egész hétvégén azt kellett volna ennünk. Valóban a halászléből vezetik le, hiányzik belőle a magyar iskola szerinti kis ellecsósítás és a tejfölös habarás: egy egyneműen paprikás halragu. Pedig már pont arra jutottunk, hogy fel kellene lendíteni a környék esküvőiparát, annyira jó kertre találtunk, de így marad az a végkicsengés, amit sejtettünk: a Drávaszög nagyokat evős, jó szállásnál borozós, tiszta levegős hosszúhétvége-célpont a közvetlen szomszédban.
Két nagyszínpad, tíz workshop, negyvenöt előadó – telt ház, ezer néző egy nap alatt. Mondjuk ki, ez is az önismeret része: elég jól sikerült az első Forbes Makers Day a MOMkultban. Beszámolók a Forbes.hu-n, folytatás pedig a Forbes Makers workshopsorozatokon és elvonulásokon.
Immáron nyolcadik alkalommal ismerte el a K&H azon magyar családi cégeket, amelyek üzleti gyakorlata példaértékű lehet más vállalatok, vagy akár a kisebb vállalkozások számára is. A 2016-ban életre hívott K&H családi vállalatok kiválósági díj idei nyertesei között sokféle cég akad a környezettudatos tehenészettől kezdve a családi autókereskedésen keresztül az építőpiari nagyvállalatig. A K&H családi vállalatok […]