Amióta van magyar Forbes, vizsgáljuk a vagyon, a gazdagság szerepét, erejét, értelmét.
Tíz gondolat korábbi portréalanyainktól.
„Ötszázmillió forint. Ciki leírni? Ha csak ötszázalékos hozammal befektetem, az huszonötmillió forint, havi kétmillió, szerintem egy család kényelmes, nem luxus életéhez ennyi kell ma Magyarországon. Ez adja meg a stabilitást és a szabadságot.” (Wolf László, 2023. április)
„Nem érdekel a pénz. Soha nem tudtam, mennyi a fizetésem, soha nem kértem emelést. Ha odalenne, amit felépítettem, akkor sem esnék kétségbe, tudok annyit a világról, hogy ne kerüljek lehetetlen helyzetbe, vagy hogy a családom éhezzen.” (Bodrogai Ferenc, 2016. június)
„Igazán nem arra vagyok büszke, hogy a leggazdagabb magyarok között vagyok. Sokkal jobban örülnék, ha készülne egy olyan kimutatás, ami bemutatja, hogy ezek az emberek mennyit költöttek vagyonukból jótékonyságra. Az abban a listában szereplő személyiségek jogosan lehetnének büszkék magukra.” (Demján Sándor, 2014. december)
„A barátnőmmel ketten lakunk a házban, de az építész képtelen volt 1200 négyzetméternél kisebb épületet tervezni. Azt mondtam neki, hogy akkor szorozzon be minden teret 0,8-cal. Így is tett, most ezer négyzetmétert tesz ki a ház… Büszke vagyok rá, hogy olyan autóval járok, amit bárki megvehet. Nincs szükségem Rolls-Royce-ra. A felvágással annyi idő és energia megy el.” (Péterffy Tamás, 2017. november)
„Imádom az órákat, akartam egy Rolexet, mert a legtöbb csapattárs abban járt, de apa mondta, hogy tizenhat évesen ne legyen Rolexem, majd ha megdolgoztam érte.” (Szoboszlai Dominik, 2021. június)
„Ami a pénzkeresést illeti, nekem nagyon tetszik az a mondás, hogy gazdag ember az, akinek egy forinttal többje van, mint amit el szeretne költeni. Ha ezt a gondolatot követné mindenki, nagyon sok boldog ember lenne a világon.” (Gattyán György, 2017. december)
„Én sokkal büszkébb lennék egy évi egymilliárd forint bevételű cégre, ami jobbá tette több tízezer, százezer ember életét valamilyen módon, mint egy tízmilliárdos bevételűre, ami ugyanennyinek rosszabbá tette.” (Wettstein Albert/Munch, 2021. május)
„A pénz biztosan egy külső motiváló faktor, viszont a komfortérzet, amit ad, az egy belső motivátor.” (Jendruszák Bence, 2021. május)
„Ha hiszik, ha nem, nem tartom számon sem a részvényeimet, sem azt, hogy éppen mennyit ér a vagyonom, a gazdagságnak ilyenfajta számbavétele nem érdekel.” (Csányi Sándor, 2022. május)
„Enni csak otthon kell, a csoki pénzkidobás, bulizni ezerötszáz forintból is lehet, ebben nőttem fel.” (Diller Kevin, 2023. május)
Daniel Calvert tevékenységét évek óta csodálattal követem. Korábban Hongkongban dolgozott a Belon étteremben, olyan minimalista francia konyhát vitt, ami tökéletesen passzol az ázsiai, különösen a japán gasztronómia minimalista világába. Talán nem is meglepő, hogy pár éve éppen oda, Tokióba tette át székhelyét. A tokiói Four Seasons hotelben a nyitás után hamar megtalálta a Michelin kalauz két csillaggal. Az alaposan kiérdemelt harmadikra még egyelőre várni kell, de az alapanyag-centrikus és közben hihetetlenül magas technológiai színvonalat képviselő konyha már most is a legfelső szintet prezentálja.
A rövidke várakozás közben roppant izgalmas megfigyelni az étterem előteréből az egyre inkább sötétbe boruló japán főváros főpályaudvarának lenyűgöző gyorsvonatforgalmát, a hátteret a Marunoucsi üzleti negyed felhőkarcolóinak tömbjei adják hozzá. Nem mellesleg a szintén a szállodában levő Maison Marunouchi a város egyik legjobb millefeuille-ének a lelőhelye, érdemes miatta külön visszatérni.
Itt keresd! Sézanne Four Seasons Hotel, Tokió, Marunoucsi negyed, Japán Japán kóstoló menü: 44 000–145 000 forint
Az elegáns étteremben aztán már senki sem a kilátással törődik, épp eléggé izgalmas dolgok történnek a tányérokon, hogy osztatlan figyelmet követeljenek maguknak. Az étlap egészen konkrétan értelmezi a francia carte blanche, azaz üres lap fogalmát: semmi sincs rajta. A sorban érkező tányérokon sincs túl nagy zsúfoltság, épp csak néhány hibátlan alapanyag, többnyire vagy Japánból (leginkább Hokkaido szigetéről) vagy frissen Franciaországból. Ama ebi garnéla, Kristal kaviár, Akkeshi osztriga, Bizen Shamo csirke, Shiranuka szarvas, Setoka narancs, csupa különlegesség, és óriási műgonddal vannak összeválogatva.
A tálalások lazasága fittyet hány a manapság divatos trendekre, itt nincsenek harminc szakács által megformázott tökéletes geometriai megoldások, sem pedig virágszirmokból és mikrozöldekből összecsipeszelt műremekek, a hangsúly az ételen van, nem a szobrászaton. Ez a fajta szuverenitás is tökéletesen összhangban van a Calvertre annyira jellemző határozottsággal és magabiztossággal. És egyben választ ad arra – az egyébként teljesen jogos – kérdésre, hogy miért utazik valaki egy másik kontinensre, ha kiváló francia konyhát szeretne kóstolni.
Hiába hozza az állam versenyhátrányba a befektetési alapokat az állampapírral szemben, az alapok eladásai nem esnek vissza. A tavalyi zakó után most már tisztességes, sőt inflációt elérő hozamok látszanak a kötvényalapoknál, de mi várható a következő időszakra?
Nem kérdés, mi most a legjobb kockázatmentes befektetés: az inflációkövető állampapírokat, ezek közül is a Prémium Magyar Állampapírt még bő egy évig nem veri semmi. De mivel minden pénzt sosem érdemes egy irányba terelni, és mert PMÁP-ból legfeljebb huszonötmillió forintért lehet vásárolni, jó tudni az Államkincstár többi ajánlatáról is. Csemegéző.
Aki olvasott már tőle valamit, egyetlen bekezdésből felismeri a stílusát. Jászberényi Sándor író, költő, haditudósító az utóbbi tizenöt év minden fegyveres konfliktusánál ott volt. Az ukrajnaihoz hasonlót még nem látott.
Mindezt a pénzt teszi lehetővé – nevettünk egymásra a családi vállalkozásoknak rendezett Forbes-gála végén az egyik sokmilliárdos árbevételű cég vezetőjével. Van, aki arra tette fel az életét, hogy nagy üzletet építsen, a hatékonyság és fogyasztói értékteremtés oltárán áldoz, más minden szenvedélyét, eszét és kapcsolatát arra használja, hogy esélyt adjon (mély)szegény roma borsodi gyerekeknek, hogy akár egyetemre is eljussanak. […]
Műfaját tekintve mérföldkő a hazai streaminggyártásban, mégis, a magyar HBO és HBO Max legsötétebb időszakában forgott első realityjük, A híd. Egy ponton ott volt a gyomorgörcs az alkotókban, hogy az anyacég kirántja alóluk a hidat. Végül csak elkészült a műsor, nem is akárhogyan – erről kérdeztük a játékosokat, a producereket, valamint Magyarósi Csaba műsorvezetőt. Ajánló a Forbes.hu-ról.