Infláció és jegybanki kamatok – a világgazdaság és a befektetők számára 2023 őszén ez a két legnagyobb kérdés. A covid okozta lezárások feloldása és a nyugaton a lakosságnak juttatott pénzügyi támogatások nyomán hirtelen árfelhajtó kereslet jött létre. Az árak több országban a béreket is elkezdték magukkal húzni, ami a jegybankok rettegett inflációs ár-bér spiráljához vezethet. A kamatemelések célja nem csupán a megtakarítások ösztönzése, hanem a gazdasági aktivitás és azon keresztül a munkaerőpiac lehűtése a finanszírozási költségek emelésével. Ezt a jegybankok nem szeretik hangosan kimondani, de az infláció visszaszorításának általában velejárója a fogyasztás és a foglalkoztatottság átmeneti csökkenése is.


A folyamatok alakulása szempontjából különösen az amerikai jegybankra (Fed) és az OPEC olajkartellre érdemes figyelni. Előbbi kamatemeléseivel igyekszik megtörni az inflációt, és egyben befolyásolja a többi ország (ideértve Magyarország) kamatpolitikáját is. A Fed elég közel került a sikerhez, viszont az elmúlt hónapokban a szaúdiak vezette OPEC termeléskorlátozása nyomán újra megugrottak az olajárak, és ha ez tartós marad, ismét felerősítheti az inflációt. A közeljövő e két ellentétes erő küzdelméről szólhat, és a kimenetelétől is függhet, hogy lesz-e globális recesszió. Ha a Fed további érdemi kamatemelésekre kényszerül, az a világgazdaság több fontos szereplőjét megroppanthatja, élen az európaiakkal.


Az EKB kamatszintje (4%) alacsonyabb a Fed által kijelöltnél (5,5%), jóllehet az eurózóna inflációja (5,2%) magasabb az amerikainál (3,7%). Az alacsonyabb kamatszint ellenére a közelmúlt gazdasági adatai alapján az európai gazdaság lényegesen ingatagabb az amerikainál. Az EU gyengeségének több oka is van. A fogyasztás visszaesőben, az exportot rontja a kínai lassulás, és visszafogják a protekcionista amerikai intézkedések, ráadásul Peking hirtelen vevőből versenytárs lett az autógyártásban. Közben az orosz energiáról levált német ipar versenyképessége is csökkent. Összességében az európai recesszió kockázata nagy, és Magyarországot is érintheti.