Akkorát nőtt a bitcoin értéke egy év alatt (2023 és 2024 márciusa között több mint kétszáz százalékot), hogy bár jött utána egy méretes esés, így is három darab tokenből már budai lakást vehetünk. Honnan az érték? Honnan a felhajtás? Felülhet a hullámra a kisbefektető?
A kriptovaluták királynőjét nem kell bemutatni senkinek. A világ egyszerre legjövedelmezőbb és legveszélyesebb pénzeszköze az elmúlt hónapok sztárbefektetése volt, az ugrásszerűen megnőtt kereslet rekordmagasságokba repítette az árfolyamot. A megnőtt kereslet mögött minimum két folyamat állt.


Egyrészt a bitcoinok darabszámát maximalizáló bányászási rendszer 2024 áprilisában, ahogyan minden negyedik évben, frissül. A beszédes nevű Felezés napja után ugyanannyi bányászásért pontosan fele annyi tokent osztanak szét, idén a bányászok blokkjutalma 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re apad. A várhatóan csökkenő kínálat megnöveli a keresletet: a felezést 2012-ben, 2016-ban és 2020-ban is komoly bikapiac előzte meg. Ezt a hatást csak tetézi, hogy mostanra az összes bitcoin több mint 93 százalékát már kibányászták.


Másrészt megjelentek intézményi befektetők és bankok, akiken keresztül a kisbefektetők is relatíve könnyen beszállhatnak a kriptopiacba. A Blackrock is kibocsátott bitcoint tartalmazó ETP-t (exchange traded product, azaz tőzsdén kereskedhető termék), és az Interactive Brokersnél is több ilyen ETP elérhető. A kisbefektetők eddig két módon tudtak bitcoint vásárolni: saját pénztárcán keresztül, amiben fizikai (pendrive) vagy online (felhő) formában volt a bitcoin, illetve bitcoin-futures opción keresztül, utóbbi egy származtatott pénzügyi termék, ami a bitcoin árfolyamváltozásával megegyező hozamot fizet.