A nagyon gyenge ipari termelés ellenére nem romlottak tovább a növekedési kilátások, hihetetlen, de a bérek nagy mértékben nőnek. A költségvetés kikupálása nem tűrt halasztást, megjött a megszorító csomag is, újra emelkedőben az infláció. Negyedéves makrogazdasági összefoglaló.
Az előző rész tartalmából: „Gyengélkedő ipar, már az év elején elszálló költségvetési hiány, romló növekedési várakozások. Nem indult jól az év, de legalább magasabb szintre emelkedett a kormány és a jegybank vitája is, csak a 400-as forint ijesztő közelsége tekerte le a hangerőt. Az elmúlt években bármi új, megemelt költségvetési hiánytervet bemondott Nagy Márton vagy Varga Mihály, az már az előző nap irreális volt. Nem tudni, hogy lesz-e olyan pont, amikor valóban behúzzák a féket és jön a megszorítás, kiigazítás, vagy hagyják a hiányt szállni szabadon, amíg valami kényszer be nem int (újabb gyors forintgyengülés vagy leminősítés).” (Forbes, 2024/4)
A romló kilátásokat hozó első negyedév után tavasztól már nem kerültek lejjebb a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozások, és az egyre ramatyabb állapotba kerülő költségvetést is megtámasztotta a kormány azzal, hogy komoly kiigazítást jelentett be. Nem mondhatnánk, hogy nagy segítség ez a magyar családoknak, épp ellenkezőleg, de legalább hihetőbb, hogy idén már valóban tartani akarják a (tavasszal megemelt) költségvetési hiánycélt.
Fontos változás az év elejéhez képest, hogy teljesen megszűnt az értelmetlen szájkarate a jegybank és a kormány között. Előző negyedéves jelentésünkben kénytelenek voltunk több bekezdést annak szentelni, ahogy osztja egymást Matolcsy György jegybankelnök és volt alelnöke, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, amit az országot finanszírozó és a forintpiacot meghatározó befektetők nem díjaztak túlságosan. Nem egyszerű gazdaságfilozófiai nézetkülönbséget láttak, hanem egy törvénymódosítási javaslat elég egyértelmű beavatkozási kísérletnek tűnt a jegybanki függetlenségbe.
De ez remélhetőleg már a múlt, a második negyedévben a felek visszafogták magukat, nem adtak csámcsogni témát a sajtónak és a piaci szereplőknek, ez pedig önmagában adott némi stabilitást a magyar eszközöknek – a forint egész kiszámítható volt a 390–395-ös sávban. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyszeriben szépre fordult volna minden, a magyar gazdaság küzd, mint malac a jégen. A tavalyi inflációs sokk és recesszió után a kilábalás továbbra is nagyon erőtlennek tűnik, és az infláció se tér vissza egyelőre a jegybanki célsávba, az év második felében valószínűleg újra felfelé tart majd.
„A világ egyik legszebb hoteljében vagyunk, nézz csak körbe!” – mondja büszkén Thibaut Drege, a Gresham Palota francia Gerenal Managere, és az impozáns, nagyvonalú Art Nuoveau előtérben ülve nehéz lenne nem hinni neki. Az elmúlt évek a hotel vezetése számára azzal teltek, hogy új tartalommal és identitással töltötték fel az idén húszéves szállodát, valamint a […]
„A világ egyik legszebb hoteljében vagyunk, nézz csak körbe!” – mondja büszkén Thibaut Drege, a Gresham Palota francia Gerenal Managere, és az impozáns, nagyvonalú Art Nuoveau előtérben ülve nehéz lenne nem hinni neki. Az elmúlt évek a hotel vezetése számára azzal teltek, hogy új tartalommal és identitással töltötték fel az idén húszéves szállodát, valamint a hotelben működő két presztízs vendéglátóhelyet: a MÚZSA Bárt és a KOLLÁZS Brasserie & Bárt. A szállodaipari szakember rendkívül optimistán beszél Budapestről. Szerinte a desztináció hihetetlen turisztikai potenciálja még messze nincs kiaknázva, a sok fejlesztés gyümölcse csak most fog beérni.
„A párizsi hotelből rálátni az Eiffel-toronyra. Hidd el, ezt egy idő után már észre sem veszi az ember. Ellenben itt, Budapesten az elmúlt másfél évben folyamatosan felfedeztem valami újat” – mondja Thibaut Drege, akit a Four Seasons köteléke nemsokára visszaszólít Párizsba. Az elmúlt másfél évben fővárosunkban kamatoztatta mindazt, amit a francia 6 Michelin-csillagos komplexumból magával hozott (egy 3 csillagos, egy 2 csillagos és egy 1 csillagos étterem is működik a szállodában). Túlzás nélkül állítja, hogy a 179 szobával rendelkező Gresham Palota a 120 hoteles Four Seasons lánc egyik ékköve. Dunára néző központi lokációjával a lánc portfóliójának egyik kiemelkedő szállodája.
Budapest felfedezésre vár
„Biztos vagyok benne, hogy a budapesti Gresham Palota a Fours Seasons lánc legjobb 3 szállodája közé tartozik. Az ide látogatók még mindig meglepődnek, mennyire különleges desztináció Budapest, és vele ez a hihetetlen értéket képviselő épület” – mondja. A Gresham Palota párizsi társához hasonlóan kiemelt helyet foglal el a városban. A különbség abban áll, hogy itt a beszélgetés közben interjúalanyom mögött nem az Eiffel-tornyot, hanem a felújított Lánchidat látom az ikonikus pávás kapun keresztül, mely Jungfer Gyula műlakatos 1906-os műalkotása. Nem csak maga az épület és az apró részletek képviselnek művészetet, hanem rögtön a MÚZSA itallapja is, amit a kezembe kapok. A koktéllap egész oldalt elfoglaló grafikáit egy magyar grafikus, Labrosse Dániel jegyzi. Mindegyik grafika ikonikus művészeti alkotásokat tömörít egy képbe, melyekre reflektál a jobb oldalon található 3 alkoholos vagy alkoholmentes koktél. A POP! nevű kreáció például, amit kóstolok, Jeff Koons rozsdamentes acélból készült léggömb-állatait és a gyerekkor csodáját csomagolja egyetlen, sziporkázó italba. A MÚZSA luxus koktéljait és étlapját a szecesszió és a város „aranykora” ihlette: az 1906-ban megnyílt épület a művészek és az arisztokrácia kedvelt találkozóhelye volt a XX. század elején, a mindenkori luxus képviselője. Nem meglepő, hogy itt az alkoholmentes koktélokat is kézművesen, maguk re-desztillálják, vagyis alkotóelemeire szedik az alapanyagokat és így állítják elő az egyedi koktél összetevőket. A MÚZSA Bárnak saját Kulturális Nagykövete van, aki a hét három napján friss tehetségeket hív meg zenélni, havonta egyszer pedig az Operaházzal együttműködésben egy balerina táncol a bár díszletei közt.
Az előtérből, ahol beszélgetünk, belelátni a koktélbár életébe, ahol délután lévén már gyülekeznek a vendégek. „Büszkék vagyunk rá, hogy a bár 50BestDiscovery díjat kapott. Ide a vendégek nem csak koktélozni jönnek, az élményt keresik. Szinte harc van a bárpult melletti helyekért, mert aki hozzánk jön, érdeklődik a koktélok, az alapanyagok iránt, tehetséges bartendereink pedig szívesen beavatják a vendégeket a kulisszatitkokba” – mondja Thibaut. És ha már az élménynél tartunk: amikor azt kérdezem, mi változott az elmúlt 20 évben a vendégek és vendéglátás, kiemelten a szállodaipar terén, azt mondja: míg régen az emberek a luxust birtokolni akarták, most sokkal inkább az egyedi élmények luxusát keresik. És ezt az utóbbi időben fejlesztett exkluzív szolgáltatások segítségével meg is kapják itt. „Mi nem csak egy kényelmes ágyat és finom ételt adunk, jóllehet ez az alapvető feladatunk. Küldetésünk, hogy emlékekkel töltsük fel az itt töltött napokat, személyességet vigyünk bele, lokális értékeket mutassunk be. Hozzánk azért jönnek a vendégek, mert általunk hozzáférést kapnak olyan élményekhez, amit máshol, máshogy nem kapnának meg. Ilyen például egy versenypályás tesztvezetés, vagy egy helikopteres kirándulás Tokajba sommelier kíséretében a régió legjobb pincészeteibe, privát borkóstolóval. De akár arra is van lehetőség, hogy a híres sakk bajnokkal, Polgár Judittal játszanak egy meccset – igaz, a meccs kimenetele alighanem előre egyértelmű” – mosolyog. Polgár Judit egyike azoknak a hírességeknek, akikkel a Gresham Palota az utóbbi időben együttműködött azért, hogy még egyedibb módon, hazai és nemzetközi egyéniségekkel mutassák be a hotelt és a szolgáltatásokat. A szálloda kollaborált például Palvin Barbarával, Eke Angélával is, Kemény Zsófi pedig verset írt a Költészet napja alkalmából.
Két vendéglátóhely, két egyéniség
A KOLLÁZS és a MÚZSA megújult kommunikációjának fontos alapköve a két bár markáns megkülönböztetése és a személyesség. A Gresham Palota Instagram oldalán például bemutattak 20, 20 éve itt dolgozó kollégát, a háttérszemélyzettől kezdve az előtérben dolgozókig, de a KOLLÁZS oldalán is előtérbe került a személyzet. „Ők az alapja mindennek, hiszen a vendég velük találkozik, velük kapcsolódik. Ők adják az itt tartózkodás emberi oldalát. Ők a felelősek a mindennapi varázslatért” – mondja a szálloda vezetője. A megújulás része volt a KOLLÁZS ráncfelvarrása, ami tulajdonképpen a gyökerekhez való visszatérést jelenti.
„Ez egy modern, nagyvonalú francia brasserie! Ikonikus ételekkel, komfort fooddal. Hiszek az alapkoncepcióban, és abban, hogy nem kell mindennek lenni egyszerre: klasszikus ételeket tökéletesen elkészíteni sokszor nagyobb kihívás, mint mindig valami újat hozni. A tökéletes francia sültkrumplihoz például 9 hónapig teszteltük a burgonyákat. Ez egy barátságos hely, sok mindenbe bevonjuk a vendéget. A tarte tatin például előtted készül el” – meséli.
Idén először kitekintenek Budapestről és együttműködnek a Kékszalaggal, mint az ország egyik legnagyobb presztízsű rendezvényével. „Látjuk, hogy a vendégeink egy része gyakran leruccan pár napra a Balatonra vitorlázni, és ezen a nyáron először szerettünk volna velük tartani. Idén a MÚZSA megjelent a Kékszalag kiemelt győztesváró rendezvényén. Koktélokkal és a legtehetségesebb bartender csapattal képviselik a MÚZSA Bárt. Ki tudja: jövőre lehet, hogy lesz folytatás.” És ha már kitelepülés: jelenleg fejlesztik a catering szolgáltatás portfóliót is. „Rengeteg kreatív ötletünk van, amikkel hamarosan piacra lépünk, és a hotel belső, különleges tereit is szeretnénk minél jobban hasznosítani és kiadni privát eventeknek. Úgy gondoljuk, ilyen rendezvényhelyszín kevés van Budapesten” – mondja Thibaut.
Amikor arról érdeklődöm, milyen hírességek szálltak meg itt, csak sejtelmesen mosolyog. Azt mondja, ha az újságban világhírű színészek budapesti forgatásairól olvasunk, nagy az esély rá, hogy a Greshamban hajtják álomra a fejüket. „This is a part of the fantasy” – fogalmaz a szálloda vezetője arra utalva, hogy a szálloda misztikus életének a része, hogy sosem tudhatod, tegnap milyen híresség itta ugyanazt a koktélt, amit ma te. (x)
DÍJAK, KITÜNTETÉSEK
• Four Seasons Hotel Gresham Palace – „Conde Nast Gold List” – A világ 75 legjobb szállodája lista, 8-szoros Forbes 5 star hotel, Forbes 4 csillagos SPA besorolás (Budapesten egyedülálló)
• MÚZSA Bar – 50BestDiscovery, Az Év Koktélbárja / Dining Guide
• KOLLÁZS – CNN világ legszebb bárjai lista
• Szűcs Árpád cukrászmester, KOLLÁZS – Az Év Cukrásza / Dining Guide
• Becker Gábor Head Sommelier – Wine Spectator Award of Excellence
A Bilanx a környék szokásait és gazdasági törvényeit sutba dobva karakteres, leginkább szerzőinek leírható konyhát visz a legszűkebb pesti belvárosban.
Évek óta követik egymást a legbefolyásosabb nők Forbes-listáján, többé-kevésbé ismerik is egymást, de a szentendrei Daalarna Gardenben most először jöttek össze, hogy megünnepelhessük őket. Inspiráló karakterek, selfmade márkaépítők – a nők tizedik listája után idén már díjaztuk is őket.
Vágó Réka után Kerényi Virággal, most pedig a Daalarnával hoztatok létre közös almárkát. Talán meguntad, hogy a Batzra túlságosan ráragadt az „anyukám papucsa” címke? Teljesen más rétegeket érünk el ezekkel a kollaborációkkal. Amikor Kerényi Virág tizennyolc karátos arannyal bevont szegecsekkel díszített papucsait megláttuk, mi is meghökkentünk, milyen vadak. De az derült ki, hogy a letisztultabb lábbeliink mellett helyük van […]