Az alvó agy meztelen

Miért alszunk egyáltalán? Az állatvilágban elég kockázatos, hogy alvás közben egy állat sokáig veszélynek van kitéve, és a tudományos világban ez sokáig megválaszolatlan kérdés volt. Most mi az álláspont?
Erre a kérdésre már nem lehet egy mondattal válaszolni, mert az elmúlt évtizedekben annyira sok fontos funkcióját fedezték fel az alvásnak, hogy csak hosszú előadást tudnék róla tartani. Nincs egységes funkciója az élővilágban. Különböző fajoknál más-más funkciókról lehet beszélni.


Minél komplexebb egy élőlény, az alvás annál sokoldalúbb, annál több területen fejti ki jótékony hatását. Egy alvó medúzánál az alvásnak elemi energiamegtakarító funkciója lehet. Összetettebb élőlényeknél általános regeneratív funkciója van: az immunrendszer, az idegrendszer és számos más alapvető biológiai folyamat, például a testhőmérséklet szabályozása, különböző génexpressziós folyamatok és a hormonháztartás működését optimalizálja.


Sok funkció működik ezek közül ébrenlét közben is, de úgy tűnik, az alvás optimális környezetet biztosít, hogy még jobban érvényesülhessenek. Az embereknél és más bonyolultabb élőlényeknél az alvásnak emlékezeti funkciója is van.