Ülök a vízben, és pánikolok

„A covid alatt leesett a tantusz. Rájöttem, hogy irgalmatlan nagy baj van.” Fáy Zsolt életében egyszer már volt egy fordulat, úgy húsz évvel ezelőtt, harmadik gyerekének megszületése után elbúcsúzott munkamániás énjétől, elhagyta a tíz–tizenkét órás munkanapokat, és pontban ötkor mindennap jógázni kezdett. Jóga, meditáció, bodywork, pszichodráma – sok mindennek helyet csinált akkor az életében (ezt később meg is írtuk: Forbes, 2014/7), majd erre az „újraértékelési folyamatra” rakódott 2020-ban az előbb idézett radikális felismerés.


Fizikus-pszichológus feleségével ugyanis egyre több szakcikket olvastak a nagyüzemi mezőgazdaságról, a feldolgozott élelmiszerekről és arról, hogy mennyire nincs meg a megfelelő ásványi anyag a nagyüzemi zöldségekben, gyümölcsökben. Egy ELTE-s tanulmány különösen megérintette a jódhiányos magyar talaj és az ízetlen, tápanyagszegény paradicsomok közötti összefüggésről, és levonta a következtetést: „Nagyon sokfajta módon van elrontva az életünk.”
Zsolt addigra már rég túl volt azon, hogy gyorséttermekbe járjon, jó ideje nem evett húst, és alkoholt sem ivott. „Huszonévesen még ittam, harmincasként kevesebbet, negyven fölött legfeljebb iddogáltam, de az ötvenes éveimben az alkohol már tiltólistára került” – mondja. Elvei és értékei az aprócska – 0,5 százalékos piaci részesedésű – MagNet Bank irányításában is kezdettől megjelennek: vegyipari szennyező cégeket vagy például fegyvergyárakat nem finanszíroznak, és minden egyes új ügyfelük után elültetnek egy fát, most hetven–nyolcvanezer tőnél járnak.


A covid első évében mégis úgy érezte, hogy megint változtatnia kell. A döntésből nemcsak egy maréknyi reggeli kapszula lett („a feleségem elkezdett irgalmatlan mennyiségű táplálékkiegészítővel tömni”), hanem hogy leköltöztek balatonszárszói nyaralójukba, és merőben új szokásokat vettek fel. Első lépésben beszereltettek a házukba egy komoly vízszűrő berendezést. Még több vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt kezdtek enni, és azóta is mindent – tojást, tejterméket, a húsevő családtagoknak háztáji csirkét – helyi termelőktől szereznek be.