Mennyit számít pár hét. Nyáron még úgy tűnt, szokatlanul kicsi a kínálat a kereslethez képest, szeptember közepére megfordulni látszik a trend. Előkerült öt komolyabb projekt olyan nagy szereplőktől, mint a Biggeorge Property vagy a Cordia, és rögtön lett még ezer eladó új lakás a budapesti piacon, az addigi 6200-on felül (nyár végén ennyi nem kelt el az új fejlesztések majdnem húszezres teljes állományából). Persze ezek többségében még épülő, vagy még csak terveken látszó és nem azonnal költözhető lakások, de projektenként újabb 150, 200, 230 új lakást tesznek azok elé, akik ebben a kategóriában keresgélnek.


Ezek a friss építkezések tehát még nincsenek is rajta azon a térképen, amire idén is feltettük az ötven legnagyobb budapesti újlakás-projektet (ahogy ezt tavaly és két évvel ezelőtt is megtettük az Eltinga Budapesti Lakáspiaci Riportja alapján – ld. a következő oldalt!), de ha rajta lennének, csak ráerősítenének a szokásos gócpontokra: a XIII. és a XI. kerületbe kerülnének további pöttyök, és még néhány a III. kerület Dunához közel eső részére.


Merthogy változatlanul itt pörög legjobban a piac. Az utóbbi néhány hónapban különösen Újbuda volt népszerű, a főváros összes eladott új lakásának ötödét ez a kerület adta. „Az egyetemek közelsége miatt szeretik ezt a negyedet a befektetők is, a Biggeorge Property Újbuda Garden projektje például nagyot ment, és különösen a kis lakások fogytak jól” – mondja Sápi Zoltán, az Eltinga újlakás-piaci szakértője.