Világszerte nagyot hasítottak az utóbbi évben is a tőzsdék, minőségi részvényeket is tartalmazó portfóliókkal lehetett a legjobb hozamot elérni. A magyar befektetők elégedetten nézhették, hogy a magyar tőzsdeindex is kitartóan emelkedik, a tavaly októberi Money összeállításunk óta harminc százalékkal került feljebb. Folytatódhat a trend a következő hónapokban? Szólnak mellette is érvek, de egyre kevesebb. És kockázatból is akad szép számmal.


Tavaly részletes összeállításban foglalkoztunk a kedvezőnek látszó részvénypiaci kilátásokkal és egészen konkrétan 10 + 1 ígéretes magyar részvénnyel. Az ezekből azonos súllyal összerakott képzeletbeli portfólió nagyjából negyven százalékot emelkedett. Értelmezhető mínuszt csak a +1-ként megjelölt Wizz Air produkált, az alap tízből egyedül a Mol jár mostani lapzártánkkor alacsonyabban, mint amikor a tavalyi összeállítás megjelent (de ha a kifizetett osztalékot is figyelembe vesszük, a Mol-tulajok is pluszban vannak).


A negyvenszázalékos átlag egészen eltérő egyéni teljesítmények mentén jött ki. Az ANY Biztonsági Nyomda volt a legnagyobb nyerő 135 százalékos drágulással, a Magyar Telekom 82 százalékot menetelt, a Duna House 63-at. Vezető blue-chipünk, az OTP az átlaghoz közelítő 37 százalékot erősödött – osztalékkal nem számoltunk, ez még az eddig említetteknél és több más cégnél is tovább emeli a hozamot. Nagyot ment még a Waberer’s 49 százalékkal, majdnem harminc százalékot szedett fel az Autowallis, kicsivel húsz százalék felett a Richter, néhány százalékos pluszt ért el a Pannergy és a Masterplast. De az akkori cikkünkben nem szereplő papírok között is akadt még néhány nagy nyerő, mindenekelőtt az Alteót érdemes kiemelni.
Mivel a profitkilátások nem ugrottak meg látványosan az elmúlt évben, meglepő lenne, ha a következő tizenkét hónapban ehhez hasonló hozamokat tudnának elérni ugyanezek a papírok. Abban azonban reálisan lehet bízni, hogy lesznek köztük továbbra is komoly sztorik. Nem tudjuk, ki lesz a sztár, az a jótanács változatlan, hogy az egyedi magyar részvényekből érdemes portfóliót építeni.