Vannak ösztönösen jól eltalált márkanevek. A 30-as nyugdíjas ilyen volt. Kit ne érdekelne, hogyan lehet már harmincas éveidre annyi pénzt keresni, hogy megélj a kamataiból. Tele voltak az előadótermek, kattintották a cikkeket. Engem is magával ragadt ez a tudatosság és célra tartás, de mindig érdekelt, vajon mi lesz a harmincas nyugdíjassal a negyvenes éveire. Takács Szabolcs eltűnt a nyilvánosság elől, azt mondja, egyszer biztos vissza fog térni. Hogy most mit csinál, kiderül a 114. oldalon, kedvenc részem az interjúból a „mitől munka a munka?” kérdés és a rá adott válasz. Ma is csak azzal foglalkozik, amivel szeretne, ha fizetnek érte, annál jobb. Hétköznapi értelemben nem dolgozik.


Nem először találkozom ezzel a megközelítéssel. Nem egy címlaposunk mondta már, hogy játékként tekint a munkájára, szórakoztatja, és így természetesen a kockázatok vállalása, a nehéz helyzetek kezelése is könnyebb. Ha erre nem is vagyunk mindannyian képesek, egy kis elemzői távolság a legtöbb helyzetben jól jön, különösen ha befektetésekről, lakásvásárlásról van szó.
Ez a szám igazi eltevős darab. Ha te vagy a környezetedben valaki ingatlan­adásvételre adja a fejét, jó, ha átnézi Fekete Emese negyven pontját arról, mit érdemes mindenképp tudni a tranzakció előtt, legyen az személyes vagy befektetési célra vett lakás.


Az én tanulságom a lakásvásárlásomról? Olyan bonyolult adásvételünk volt, hogy az ügyvéd először le akart beszélni róla. Végül az eladóval, a házközösséggel, a közös képviselővel, az önkormányzattal és ki tudja még, kivel minden rendben volt. Az ismerős ügyvéddel nem. Nehéz mindent előre látni, de pár meglepetéstől megkíméli magát, aki a listánkat elolvasva felkészül.
A távolságtartás az idei, jövő év eleji befektetési döntéseknél is jól jön, és ehhez Ács Gábor ad jó alapot elemzéseivel a Money mellékletben. A jó időknek lassan vége, amikor állampapírban mesésen kamatozott a pénzünk (miközben a boltban meseszerűen romlott az értéke). Hová vigyük most a megtakarításunkat? Aki nem instant megoldásra vágyik, hanem inkább hálót szeretne kapni a halászathoz, értékelni fogja, hogy Jaksity György, Korányi G. Tamás, Lakatos Péter és Szeles Nóra is ajánl könyveket befektetési döntésekhez. Vagy azért, mert mást tanultak belőle.