Edward Chancellor:
The Price of Time – The Real Story of Interest

(Penguin Books, 2023, angol nyelven, itthon is kapható: 6603 Ft) Az egyik legátfogóbb munka, amit pénzről és kamatokról valaha írtak, úgy tudom, tíz évig dolgozott rajta a szerző, aki régi motoros a banki és alapkezelői világban. Régebb óta ismerem, idén márciusban beszélgettem is vele egy izgalmas konferencián, ami a Weekend of Mistakes nevet viselte az Edinburgh-ben levő Library of Mistakesre alapozva. Utóbbit egy másik pénzügyi veterán ismerősöm, Russell Napier professzor alapította és működteti. Nem lehet eleget tanulni a múlt hibáiból, de mindenesetre törekedni kell rá, a könyv, a konferencia, valamint a könyvtár is erről szól(t). (Jaksity György)

Peter L. Bernstein: Tőkepiaci elméletek – A modern Wall Street születése
(Corvina Kiadó, 2011, 2990 Ft)

Bernstein könyve ugyan az 1990-és években íródott (Felcsuti Péter fordításában jelent meg magyarul 2011-ben), de az azt megelőző négy évtized tőkepiaci elméleteinek jó és alapos összefoglalása. A Nobel-díjas közgazdászok, Markowitz, Black, Scholes, Merton és Modigliani felismerései a hozam és kockázat viszonyáról, az opciók árazásáról, a részvények értékeléséről és persze arról, hogy mindezeket a gyakorló befektetők milyen nehezen fogadták el, ma is izgalmas és aktuális olvasmány.
(Korányi G. Tamás)

Lyn Alden: Broken Money
(Timestamp Pess, 2023, angol nyelven, itthon is kapható: 9810 Ft)

Lyn egy fiatalabb generáció képviselője, ingyen elérhető, rendszeres hírlevele kötelező olvasmány, messze az egyik legjobb, pedig sokat olvasok. Könyve a múlt tapasztalataira építve vezeti le, hogyan értéktelenedik el a modern fiat pénz (nemzeti bankok, állami szervek által kibocsátott pénz – a szerk.), miért megállíthatatlan az államok eladósodása, miért kiemelten fenntarthatatlan az USA adósságpályája, és mi lehet a szerepük mindebben a kriptoeszközöknek.
(Jaksity György)