Doktorits László a semmiből, szemtelenül fiatalon építette fel az ország egyik vezető távfelügyeletes cégét. És itt nem tervez megállni, sem szakmai fejlődés, sem cégépítés szempontjából. Az már önmagában szép teljesítmény, ha egy, a semmiből létrehozott magyar cég 11 év alatt itthon bizonyos tekintetben piacvezető közeli helyzetbe kerül, a régióban is szép pozíciókat ér el, megveti […]
Doktorits László a semmiből, szemtelenül fiatalon építette fel az ország egyik vezető távfelügyeletes cégét. És itt nem tervez megállni, sem szakmai fejlődés, sem cégépítés szempontjából.
Az már önmagában szép teljesítmény, ha egy, a semmiből létrehozott magyar cég 11 év alatt itthon bizonyos tekintetben piacvezető közeli helyzetbe kerül, a régióban is szép pozíciókat ér el, megveti a lábát Európa számos országában, sőt az Egyesült Államokban is létrehoz egy leányvállalatot. Ha viszont hozzátesszük, hogy mindezt egy még most is csak 29 éves fiatalember egyedül építette fel és vezeti, akkor még inkább érezhetjük, mitől különleges a riasztórendszerek, kamerarendszerek, tűzjelzőrendszerek, illetve felvonók távfelügyeletével foglalkozó Objekt-Őr Kft. története.
A gyakornokságtól a saját fegyveres járőrszolgálatig
„Már kiskoromban nagyon érdekeltek a riasztórendszerek, 16 évesen beálltam műszaki gyakornoknak egy céghez, de láttam, hogy sok mindent lehetne sokkal jobban is csinálni, ebből is lett az Objekt-Őr, amit már 11 éve építgetek” – foglalja össze Doktorits László, a cég ügyvezető igazgatója és tulajdonosa. De mit is lehetett, illetve lehet jobban csinálni? „Úgy nagyjából mindent – nevet a cégvezető, de aztán kicsit jobban is kifejti. – Elsősorban a szakmai felkészültség, a háttér, illetve a folyamatos fejlesztések különböztetnek meg minket. Mostanra eljutottunk odáig, hogy saját testkamerás járőreink, egyes helyeken fegyveres járőreink is vannak, az országban mindenhol tudunk szolgáltatni, négynyelvű diszpécserközpontunk van, és olyan eszközöket, például mesterséges intelligenciával kombinált videórendszereket és hőkamerás drónokat is használunk nagy területek, mezőgazdasági vagy kiemelt ipari egységek ellenőrzésére, amelyeket Magyarországon más nem.”
„Ebből nem lesz biznisz!” – hangzott el a máig sokat idézett mondat Forrai Krisztától, amikor a Balaton-felvidéket járva Miklóssal megtalálták azt a helyet, ahol el tudták képzelni álmaik nyaralóját. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ő is belássa: ebből márpedig biznisz lesz, nem is akármilyen. A Casa Christa története elválaszthatatlan Kriszta és Miki történetétől. […]
„Ebből nem lesz biznisz!” – hangzott el a máig sokat idézett mondat Forrai Krisztától, amikor a Balaton-felvidéket járva Miklóssal megtalálták azt a helyet, ahol el tudták képzelni álmaik nyaralóját. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ő is belássa: ebből márpedig biznisz lesz, nem is akármilyen.
A Casa Christa története elválaszthatatlan Kriszta és Miki történetétől. Ők ketten bő két évtizede ismerik egymást, de nyolc éve alkotnak egy párt. Mindketten világlátott, szenvedélyes emberek, akik néhány évvel ezelőtt találtak rá a Balatonszőlős feletti, remek adottságú 7000 négyzetméteres eladó telekre. „Már a telek megvásárlása izgalmas kaland volt, hiszen a jelenlegi 55 ezer négyzetméteres területet összesen 15 tulajdonostól kellett megvásárolnunk” – meséli Forrai Miklós.
A Casa Christa három házzal, a covidjárvány közepén nyitott meg, az étterem pedig két teljes éve működik. „Mivel itt minden vendégnek elszeparált háza van saját wellnessrésszel, ezért ez egy abszolút járványbiztos koncepció volt” – világít rá Kriszta az Olaszországban régóta jól működő agriturismo koncepciójának váratlan előnyére.
A Casa Christa híre gyorsan terjedt, két héttel a nyitás után pedig már az egész szezon betelt a foglalásokkal.
A szállások mellé azonban jó, ha van némi gasztronómia is. „Először csak arra gondoltunk, hogy szeretnénk reggelit. Ehhez kellett egy konyhát építeni, amihez akkor már egy vendégteret is kialakítottunk, előtte egy nagy terasszal” – meséli Miki, miközben az említett terasztól nem messze, a kertben ülünk, szőlőtőkék és 2 ezer mandulafa között. Valahol a birtokon Bruno, a pár olasz vízikutyája hűsöl az árnyékban. Mivel Miki 30 éve a gasztronómiában tevékenykedik – jelenleg a pasaréti Alessio étterem társtulajdonosa –, ezért a konyha nem tudott nem kiemelt kérdéssé válni. Végül egy magyar-francia-olasz behatású konyhát találtak ki, koncepciójukat pedig a Michelin inspektorai is értékelték, így a Casa Christa étterme már két alkalommal is szerepelt a rangos étteremkalauzban Michelin Bib Gourmand díjazottként. 2023-ban nagy büszkeségükre a Dining Guide az Év Szerethető Étterme díját is elnyerték.
„A női energia elképesztően sokat hozzátesz a helyhez, nem véletlenül hívják azt Casa Christának” – teszi hozzá Miki. Őt magát saját bevallása szerint nagyon el tudják vinni a szakmai részletek, a marketing és kommunikációs, illetve rendezvényszervezői múlttal rendelkező Kriszta ellenben jól átlátja a teljes vendégélményt, így kettejük párosa nem csak a magánéletben, de a vendéglátásban is jól működik.
A Casa Christa idei szezonja nagyon jól sikerült, mind a házak, mind az étterem tekintetében. Mindkettő esetében kiemelkedően magas, 70–80 százalékos a visszatérő vendégek aránya. „Ez minket is meglepett, mert a covidlezárások feloldása után azt gondoltuk, mindenki külföldre fog menni, és elfelejti a Balatont, de szerencsére nem így történt” – meséli Kriszta. A pár szinte a teljes balatoni szezont itt tölti. Ebben fontos szerepe van, hogy a jelenlegi hét vendégház mellett egy saját is elfért a birtokon, vagyis az álomnyaraló tulajdonképpen megvalósult, csak épült köré még ez-az.
Szerintünk úgy lesz négyévszakos a Balaton, ha nyitnak olyan, egész évben nyitva tartó helyek, amik miatt akár télen is izgalmas lesz lejönni ide. Lehet, hogy húsz, vagy harminc fokkal hidegebb van, de tudják a vendégek, mit kapnak a helytől, amiben az is benne van, hogy a személyzet régi ismerősként üdvözli őket. A kiszámítható biztonság elengedhetetlen a sikerhez, ahogyan a szezonon kívüli programok is.”
Kriszta és Miki számára fontos a példamutatás, az, hogy a teljes, húsz fős személyzet lássa, hogyan viszonyulnak a vendégekhez és magához a helyhez. A nagy szállásportálokon keresztül sem lehet itt foglalni, csakis közvetlenül telefonon vagy e-mailen keresztül, ezzel is erősítve a személyes kapcsolódást. Mielőtt megérkezik a vendég, mindent részletesen átbeszélnek vele, ezzel is teljessé téve a Casa Christa élményt. „Ez tényleg egy családi vállalkozás” – mondják, annak minden hitelességével, szorgalmával és a vendégek szeretetével. És ezeket a hozzájuk látogatók visszajelzései is megerősítik.
A Visa exkluzív szolgáltatáscsomagja olyan ügyfelek számára jelenthet megoldást, akiknek fontos, hogy utazásaik és mindennapjaik is a lehető legnagyobb kényelemben teljenek, és minél kevesebb időt kelljen olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek elviszik a fókuszt a legfontosabb teendőikről és terveikről. A Visa Gold, Platinum, Infinite lakossági és üzleti kártyákkal kényelmesen és biztonságosan fizethetünk szerte a világon, ugyanakkor […]
Lakatos Péter, a Videoton társvezérigazgatója tavasszal lett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke, és nagy erővel küzd azért, hogy egymás hibáztatása helyett a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány együtt tegyenek a hatékonyság javulásáért, és ezzel a növekvő kereseteken át a jólét erősítéséért. Külön ráhajt a multikra, mert náluk lehet nemzetközi tapasztalatot szerezni, és anélkül nincs sikeres cégépítés.
Az eredetileg videójátékokhoz tervezett félvezető-alkatrészek funkcióváltásával az Nvidia leuralta a mesterségesintelligencia-csipek piacát. Most egy nyolcéves kis startup, a Groq eleve célorientáltan MI-funkciókra tervezett csipekkel száll versenybe a világ egyik legtöbbre értékelt vállalatával.
Suri Szilvi lovaglással töltötte gyerekkorában a nyarakat, később egy karrierváltás után lett lovasterapeuta. Megalapította a Zabszalma Lovasterápia-központot, ahol sokféle fejlődési zavart kezelnek eredményesen. Olyan gyerekeknek is segítenek, akiknek a szülei a foglalkozásokat
nem tudnák finanszírozni.