Örök élet, homoktövis, avantgárd

„Ez paprika?” – kérdezem a Bio Berta fűszerező épületébe lépve, ahol egyből erős illatok csapnak az orromba. „Úgy kilencvenféle fűszernövény illatát érzed, de a paprika is közte van.” A szakértősködő kedélyemet egyből lehűtő válasz Berta Balázstól érkezik, aki a Berta család harmadik, mezőgazdasággal foglalkozó generációjához tartozik – és a második olyanhoz, amelyik a biogazdálkodásra tette fel az életét. A szokatlanul magas lépcsőfokokon mögöttünk baktat édesapja, Zoltán, tőle vette át Balázs a nővérével, Ágnessel 2017-ben a Bio Berta vezetését. Itt van édesanyjuk, Bertáné Nagy Ágnes is, aki a tanári pályát hagyta ott a biogazdaságért. A fiatalabb Ágnes karján ott ül kisfia, a kétéves Bence, aki a képek kedvéért sem erőltet mosolyt az arcára. Ágnes azon van, hogy a gazdálkodáshoz majd sokkal pozitívabban álljon.

[caption id="attachment_266191" align="alignnone" width="640"] Zoltán és 1206 cserép beteleltetett aszparágusz. Édesanyja kedvenc gangdísznövénye volt, egy cserépből lett harminc év alatt ennyi. „Amíg élek és mozogni bírok, minden évben tovább szaporítom, ez az édesanyám előtti tisztelgésünk egyik formája.”[/caption]

A vitrinbe egy kibelezett hegedűt tettünk. Szórtunk bele paprikaőrleményt és morzsolt majoránnát.


A család 1990-ben, a Kalocsa melletti Fajszon kezdett el biogazdálkodással foglalkozni. Akkoriban Zoltán fél holdon termesztett fűszerpaprikát és majoránnát. Felesége 1997-ben hagyott fel végleg a tanítónői pályával, hogy a bt.-ben angoltudását kihasználva a külföldi partnerekkel tartsa a kapcsolatot, illetve az adminisztratív feladatokat is ő kapta meg, és viszi ma is. Mivel egy földterületen csak három év „tisztulás” után lehet biogazdálkodásba fogni, ráadásul a kémiai növényvédőszerek nélkül sokkal több munkát igényel a gazok és kártevők távoltartása, nem sokan vágnak bele.