A nagypofájú

Írta: Antoine Gara , Fordította: Knittel Martin

A napsütötte, sikkes miami enklávéban, a Bay Harbor Islanden bérelt házában Adam Wyden dühödten nézi a Bloomberg terminálján átfutó híreket. Április 22-ét írjuk, és a piac éppen beszakadóban Joe Biden megszellőztetett intézkedése miatt: az amerikai elnök 39,6 százalékra növelné az árfolyamnyereség-adót azoknak, akik legalább egymillió dollárt keresnek. „Ez anti-amerikai – fújtat Wyden. – Nagyon csalódott vagyok a jelenlegi amerikai kormányzás miatt. Szerinted tudja bárki közülük egyáltalán, hogy mit csinál?”

A válaszért nem kéne messzire mennie: megkérdezhetné apját, Ron Wydent is, Oregon demokrata szenátorát, a szenátus nagy hatalmú pénzügyi bizottságának elnökét. Az idősebb Wyden az adóztassuk a gazdagokat igazi bajnokaként Trump vállalati adóreformját is „partizán adóátverésnek” nevezte. A fia azonban nem tagja egyik pártnak sem, helyette a befektetőlegenda, Benjamin Graham zászlóvivőjeként keresi odaadóan az alulértékelt részvényeket. Az eddigi eredményei pedig egészen megdöbbentőek.

Részvényvadászat
A most 37 éves Wyden az elmúlt tíz évben a zsebpénzét és megtakarításait (ideértve a barmicvójára kapott pénzét is) 350 millió dolláros hedge funddá hizlalta, saját részvényeinek értékét pedig százmillió dollárra növelte. A Miamiban székelő ADW Capital Partners segítségével Wyden bebizonyította a rátermettségét az alulértékelt vállalatok kiválasztásában. Az S&P 500-tól messze eső piacokon vadászik, az elemzők és más nagy hedge fundok figyelmét elkerülő mikro- és kis kapitalizációjú részvényeket részesíti előnyben. Az ADW 2011. januári alapítása óta a költségek levonása után majdnem 28 százalékos évesített hozamot ért el, így tizenegyszeresére növelte befektetői pénzét. Ez körülbelül az S&P 500 index duplája.

Wyden nem bújik az anyja szoknyája mögé, ha nagy tétekkel kell játszani. Befektetési alapja a legnagyobb részvényese a több mint negyven sztriptízbárt és éjszakai klubot működtető houstoni RCI Hospitalitynek. Most tízszázalékos tulajdonrészét tavaly áprilisban kezdte el építeni, amikor a koronavírus elhitette a befektetőkkel, hogy a maszkok és a távolságtartás korszakában a részeges legénybúcsúkra és öltáncokra épülő vállalatnak kampec. De Wyden arra számított, hogy a járvány csitulásával az addig visszafojtott kereslet újult erővel fogja látogatni az RCI – többnyire floridai és texasi – klubjait, és azok gyorsan ki is nyitnak. Még egy pozitívum: egyre nehezebb egy sztriptízbár nyitásához engedélyeket szerezni, ez pedig jó mély vizesárokként védi az üzletét.