Gondosan összerakja magát, majd hanyagul elfelejti

Karrier
Ács Zoltán nyolc évig volt a startupokat mentoráló, üzleti tehetséggondozással foglalkozó Design Terminál szakmai vezetője, ma az MKB Fintechlab innovációs vezetője. Az érdekli, hogy a vele dolgozó szervezetek hogyan működhetnének hatékonyabban és innovatívabban. Bár az elmúlt években a feladatai miatt határozottan eltolódott az érdeklődése a technológia irányába, egy másik szenvedélye az ellenkező irányba húzza. „Magánemberként kifejezetten analóg srác vagyok: nem szeretem az okosórákat, lemezjátszóm van, és kézi váltós autót vezetek.”

Stílus
Zoli fiatalabb kora óta szinte mindig zakót visel, de rendszerint sportcipőt vesz fel hozzá – jelezve, hogy azért nem annyira formális ember. Szerinte a posztmodern korát éljük, amikor mindent lehet: ismer olyan huszon­évest, aki öltönyben önazonos, és olyan ötvenest is, aki kapucnis pulcsiban az. Szerinte ma már nem csak az öltöny-nyakkendő jelentheti az eleganciát, de ő kifejezetten élvezi, ha kiöltözhet. „Engem kiröhögnek a barátaim, ha kirándulni megyünk: én vagyok az, aki szövetkabátban indul túrázni – meséli nevetve. – Olyan divatikonjaim vannak, mint Steve McQueen. Nagyon szeretem az általa képviselt klasszikus eleganciát, de nyilván nem öltöznék úgy, mint ő, hiszen azt meg kell bolondítani egy 21. századi hozzáállással.”

[caption id="attachment_296793" align="alignnone" width="497"] Feleségével a lakáshoz tartozó kis erkély az egyik kedvenc helyük[/caption]

A letisztult, időtálló, klasszikus dolgok híve, sosem venne fel feliratos holmikat, szerinte a minőség mindent elmond, amit kell. Kiegészítőkből csak a legszükségesebbeket viseli: órát, jegygyűrűt és övet. Ruhatára vegyes: alapdarabokért fast fashion üzletbe is bemegy, cipőit előszeretettel vásárolja sportmárkáktól. Azért tervezői darabjai is vannak – ezekből szívesebben vásárolna gyakrabban, ha lenne rá lehetősége. „A férfiakat nem kényeztetik el a magyar tervezők” – indokolja, miért csak néhány Benus Danitól vásárolt ruha lóg a szekrényében.

Zoli nem osztja azt a véleményt, miszerint egy férfinak távolságot kell tartania a divattól, ha meg akarja őrizni mások előtt a komolyságát. „Sokat mozgok olyan közegben, ahol sokan azt hiszik, sérülhet a tekintélyük, ha kifejezetten divatosak. Ezzel én nem értek egyet: szerintem egy férfi pont attól válik igazán komollyá, ha a legutolsó részletig gondosan összerakja magát, majd a végén az egészet hanyagul elfelejti.”

Relax
Minden reggel sportol, és minden este olvas – ez adja napjai keretét. Ha sport, akkor futás, tenisz és kondi. Ha könyvek, akkor angol nyelvű szakkönyvek, magyar nyelvű szépirodalom és társadalomtudományi kutatások. Ezenkívül a társaság és a közösségi élmények töltik fel igazán, ezért finoman fogalmazva sem volt elégedett az eltelt év szabadidős lehetőségeivel.