Elég gyorsan lettem a magyar muki

Harminc évvel ezelőtt, 1991. december 8-án Dale André Martin nem akart nagy felhajtást. Egy ismerkedős vizitre érkezett Bécsből Budapestre, miután október 16-án hivatalosan beállt a Siemenshez, és megbízták az akkoriban formálódó magyarországi leányvállalat gazdasági vezetésével. Néhány hónap belső tréning után tavasszal készült átköltözni, de mivel december 8-a. Ausztriában ünnepnap, nálunk meg nem, gondolta, átruccan, hogy felmérje kicsit a terepet. Nem kért parkolóhelyet a gyár udvarán, csak leállt a Gizella úti cégközpont előtt, szándékosan közel a bejárathoz, hogy fentről rálásson az autóra, hiszen a kollégák figyelmeztették, hogy Pesten előszeretettel lopják a nyugati kocsikat. Körbevezették, megbeszéléseket kezdett, majd az ablakból végigkövette, amint valaki elhajt a céges autójával, benne némi ruhával és néhány olyan tárggyal, amit ma is tételesen fel tud sorolni.

Ilyen első benyomások és egy eredetileg két évre tervezett budapesti munkakezdés után harminc évvel ugyanabban a Gizella úti Siemens-központban beszélgetünk. Az elnök-vezérigazgatói irodából hamarosan kiköltöző Dale Martin folyékony magyarsággal, minimális akcentussal idézi fel a történteket, és miközben mozdulataink a maszk és egy kancsó zöld tea között járnak, Budapestről Bécsen és Pozsonyon át Amerikáig, de leginkább a Távol-Keletig kalandozunk. És nemcsak azért, mert az elmúlt három évtizede a Siemenshez és annak különböző leányvállalataihoz kötötte Budapest után Tokióig, Pozsonyig, majd újra vissza, hanem mert a ránézésre konzervatív, klasszikus üzleti eleganciát kedvelő cégvezetőben lakik egy világcsavargó is.

Nagymagyar gyökerek és zöld tea
Pontos és módfelett választékos magyarjának több oka van. Feleségével és gyerekeivel otthon főleg magyarul, ritkábban angolul vagy németül beszélnek. „A feleségem magyar, de szerencsére együtt tud élni egy labanccal” – kuncog Dale, aki az őt ismerők szerint más környezetben is büszkén hozza fel osztrák–magyar származását.

Már 45 évvel ezelőtt azt vallottam, hogy Japán a jelen, és Kína a jövő.