Magyar 100

Vezető szerkesztő: Bánáti Anna // Felelős szerkesztő: Zsiborás Gergő
Számolta és írta: Bánáti Anna, Gólya Ági, Melis Dóra, Váradi Ibolya, Zsiborás Gergő
Infografika: Bethlen Júlia
Fotók: Orbital Strangers

MÓDSZERTAN
Hogyan számoltunk?
A száz százalékban magyar tulajdonosok érdekeltségében lévő, privát cégeket értékeltük fel. Nem vettük figyelembe az állami, önkormányzati vagy tőzsdei cégeket, vagy ahol tőzsdei társaságok a kisebbségi tulajdonosok (a közkézhányadban ugyanis lehetnek külföldi részvényesek is). Az alapítványi tulajdonú társaságokat – különleges jogállásuk miatt – nem számítottuk privát cégnek. Azokat a vállalatokat ugyanakkor ebbe a körbe soroltuk, ahol a tulajdonosok között van olyan befektetési alap, amelyiknek a befektetőiről lehet tudni, hogy magyar magánszemélyek vagy magyar kézben lévő intézmények.

A társaságokat az amerikai Forbes módszertanát alapul véve értékeltük. Ahol lehetett, EBITDA-alapon számoltunk – leginkább ez alkalmas arra, hogy megmutassa a cégek pénztermelő képességét. A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat szerint az EBITDA-t felszoroztuk egy iparági szorzóval, majd az így kapott értékből levontuk a vállalat hosszú lejáratú kötelezettségeit, és hozzáadtuk a készpénzállományát. Nem termelőcégeknél (például pénzügyi szolgáltatóknál, ingatlanfejlesztőknél) is az amerikai anyalap útmutatása alapján járunk el: itt a vállalkozásban felhalmozott értékből – leginkább az eszközökből – indulunk ki, és az összes kötelezettséget levonjuk.

Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve az idei évtől egységesen tízszázalékos likviditási diszkontot alkalmazunk a privát cégekre. Ennek az az oka, hogy ezek a társaságok kevésbé likvidek, mint a tőzsdei cégek, eladásuk az egyre inkább jellemző hatósági engedélyeztetési eljárások miatt költségesebb is. Tavaly óta újdonság módszertanunkban, hogy az állami megrendeléseknek nagy mértékben kitett vagy állami koncessziókat tulajdonló cégeket eszközalapon, tehát jelentősen diszkontált árazás mellett értékeltük fel. Az állami kitettséget az elmúlt három év közbeszerzésen elnyert megbízásainak összege alapján vizsgáltuk. Ahol ez a legfrissebb éves árbevétel legalább nyolcvan százalékát elérte, ott nem tartottuk indokoltnak a piaci, EBITDA-alapú megközelítést, mivel pénztermelő képességük nagyban függ az állammal kötött szerződésektől. Ugyanígy vizsgáltuk a tendergyőztesek alvállalkozóit is.

A munkánkat az Opten céginformáció-szolgáltató adatai és kimutatásai segítették, a cégértékelésben a Concorde MB Partners munkatársai adtak tanácsot. Jogi ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segíti a munkánkat.

Milyen adatokat használtunk fel?
Mindig publikusan elérhető információkból dolgoztunk. Ahol lehetett, konszolidált adatokat használtunk, ahol ilyen nem állt rendelkezésre, magunk konszolidáltuk az eredményeket az elérhető információk alapján. A 2021. október 20-ig feltöltött éves beszámolókból dolgoztunk.

1.Kafijat Zrt. (ÚJ!)
Becsült érték: 366,4 mrd ft
Mivel foglalkozik? Vagyonkezelés (OTP, Mol, ingatlanok)
Megdet Rahimkulov a Gazprom képviselőjeként jött a rendszerváltás utáni Magyarországra. Vagyona gerincét OTP- és Mol-részvényei adták – a pakettek ma már fiai, Rahimkulov Timur és Ruszlán kezében vannak, szinte teljes egészében ezek adják a Kafijat Zrt. értékét. A Kafijat az OTP Bank második legnagyobb részvényese – a 7,08 százalék az árfolyam ingadozásától függően nagyjából 320 milliárd forintot ér –, de komoly ingatlanportfóliót is tulajdonol, az övé például az Általános Értékforgalmi Bank egykori, Városligeti fasori székháza is.

A Rahimkulov testvérek tavasszal beléptek a magánegészségügybe is (érdekeltségeik a MOM Parkban található Szent Magdolna Magánkórházban jelentek meg), de a család a zöldenergiás piacon is aktív: szeptemberben megvásárolták a magyar miniszterelnökkel is jó kapcsolatot ápoló török Adnan Polat épülő naperőműves cégét, a Pandora Solarpark Kft.-t. Ruszlán a Fényeslitkén épülő – a kínai Új Selyemút projekt számára is fontos – East-West Gate intermodális, vasúti terminálban is érdekelt.
A legértékesebb családi kézben lévő cégeket összegző szeptemberi listánkhoz hasonlóan a Kafijat Zrt. itt is először szerepel. Megdet Rahimkulov fiainak vagyonkezelőjét először év eleji milliárdoslistánkon említettük meg, miután a G7 gazdasági hírportál 2020 végén megírta, hogy rendelkeznek magyar állampolgársággal.