Bol-Dog

Sasvári Éva élsportolással kezdte a karrierjét, öttusázott, majd néhány világ- és Európa-bajnoki cím után átnyergelt a szépségiparba. Már öt éve ebben dolgozott, amikor 2012-ben hozzá került az első kutyája, Kleo. Olyan nyakörvet és kutyahámot akart venni neki, ami egyszerre stílusos, de biztonságos is. „Egy forgalmas utcán az állat életébe kerülhet, ha elszakad a nyakörv vagy a hám. Aki ilyen terméket vesz, közvetve a kutyája épségét is a gyártóra bízza.”

A boltokban csak egyszínű kutyakiegészítőket talált, de egy kézművesvásárban szerzett olyat, ami minden szempontból tökéletes volt. Amikor hazavitte, annyira megtetszett neki, hogy elkezdett hasonlót varrni. Jól jöttek a nyári kézművestáborok emlékei, ahová éveken át járt. A gyerekkorban összegyűjtött készségeket autodidakta módon egészítette ki, és egy idő után a parkokban, kutyafuttatókban már nemcsak ismerősök, hanem idegenek is rendszeresen faggatták, honnan van a kutyája nyakörve. Pár év után Éva már annyi megrendelést kapott, hogy döntenie kellett, vagy a kozmetikát, vagy a kisállatbizniszt viszi tovább. Utóbbi mellett döntött. Az első években egyéni vállalkozóként egyedül, később egy varrónővel építette a márkát.

A Bol-Dog életébe 2018-ban toppant be Rekedt-Nagy József. Amikor határozott idejű hollandiai programozói szerződése lejárt, Évával az Intensify IT Bt.-ben fogták össze a Bol-Dogot és József informatikai tanácsadói ténykedését. Azt mondják, mivel egyértelmű, ki miben a legjobb, nincs különösebb gondjuk sem a feladatmegosztással, sem a döntési helyzetekkel. József az informatikai háttérrel, a marketinggel és a pénzügyekkel, Éva a terméktervezéssel, a kivitelezéssel és a vevőkkel foglalkozik.

A válságálló kisállatpiac, így a Bol-Dog sem állt meg tavaly a növekedésben, Éváék 2020 szeptemberében megnyitották Kiskunfélegyházán 160 négyzetméteres üzemüket, ahol a távmunkásokkal együtt hatan dolgoznak a nyakörvek, hámok, biléták és más, kutyáknak tervezett kiegészítőkön. Ma már összesen százezer féle termékkombinációt gyártanak megrendelésre, egyelőre a magyar piacra, de a következő öt évben nyolc–tíz országban szeretnének jelen lenni. Nyakörvük most például nyolc különböző méretben és négyféle szélességben kapható, hogy mindenki megtalálhassa a kedvencének tökéletes terméket.

A rendelések leadásakor a webshopban meg kell jelölni a kisállat paramétereit, és ha valakinek egy hét kilogrammos tacskója van, de rossz méretet rendel, Éváék segítenek neki kiválasztani a megfelelőt. Rá egy hétre már az új nyakörvben feszíthet az eb a parkban, kivéve, ha gazdájának egyedi kérése van. Ekkor többkörös egyeztetés után készítik neki el a Bol-Dog grafikusai akár a piros pöttyös, zöld csíkos vagy lila feliratú hámot is.
Amikor a 2017-es budapesti vizes-vb botrányos kabalája szóba kerül, József és Éva csak nevetnek: „A mi Bol-Dogunk előbb létezett, de akkoriban sok vásárló kérdezgette, van-e bármi közünk hozzá. Természetesen nincs, de a hírverés miatt talán befutott egy-két plusz megrendelés.”

Intensify IT Bt.
Alapítás éve:
2018
(Sasvári Éva 2013-ban egyéni vállalkozóként kezdte)
Tulajdonos:
Rekedt-Nagy József és Rekedt-Nagy Józsefné (József nagyanyja)
Árbevétel
(millió forint):
2019
16,9
2020
141,7
(ebből a Bol-Dogra eső: 92,0)
Adózott eredmény
(millió forint):
2019
1,8
2020
52,5
(ebből a Bol-Dogra eső: 12,2)

Forrás: Bisnode, cégközlés