E gy éve még szinte senkit sem érdekelt, fél éve már látszott, hogy nyerő lehet, mára egyértelművé vált, hogy az inflációkövető magyar állampapírnál nincs jobb befektetési eszköz a pénzünk védelmére. Jövőre valószínűleg két számegyű hozama lesz, majd dezinflációs környezetben is tisztes reálhozammal kecsegtet azáltal, hogy az előző évi infláció felett fizet kamatot.


A Prémium Magyar Állampapír tavaly ősz óta egyre többször került terítékre a Forbesban. Az egyre emelkedő inflációs várakozások közepette eleinte még az volt a kérdés, hogy mikor hozhat többet az előző évek nagy kedvencénél, az ötéves futamidőre átlagosan évi 4,95 százalékot fialó Magyar Állampapír Plusznál (MÁP). Tavaly év végén a Forbes.hu-n azzal foglalkoztunk többször is, hogy az akkor piacon levő Prémium sorozat csak hatalmas késéssel kezdte követni az inflációt, de ezen január elején a kibocsátó az újabb sorozatoknál változtatott. A februári magazinban megjelent cikk címében az a kérdés szerepelt, hogy ki tud többet 6,6 százaléknál? Az ötéves papír ma is ennyivel indul (az első évre ekkora kamatot fizet), ugyanakkor komoly változás két hónap alatt, hogy a mai inflációs várakozások alapján a következő években fizetendő kamata tovább nőtt.

Az alapok
A lakossági állampapírokból származó kamatjövedelem 2019 óta adómentes, ez érvényes természetesen az inflációkövető kötvényekre is. Venni-eladni bankoknál és brókercégeknél is lehet őket, de teljesen költségmentesen az Államkincstárnál van erre lehetőség. A webkincstár online felületén egyszerű az állampapírok adásvétele – onnantól, hogy a befektető megérti a rendszer működését. Ez azért némi alapszintű pénzügyi ismeretet és ráhangolódást kíván. Működik persze a személyes ügyintézés is a kincstár fiókjaiban, de a legkényelmesebb megoldás az állampapírok vételére, eladására vagy épp a kifizetett kamat újrabefektetésére a webkincstár használata.