Ismételten elkészítette éves, átfogó jelentését a Startup Hungary, az adatok egy részét a Forbes előzetesen megkapta. Ami igazán látványos tavaly után is, az a hihetetlen optimizmus, ami – az idei adatok alapján – a valóságban már kevés magabiztosággal párosul. Az emelkedő kamatok kijózanodást is hozhatnak, bár kihelyezhető állami forrásból még bőven van Magyarországon. A hazai ökoszisztéma egyik legfontosabb erőforrása továbbra is az az üzleti tudástőke, amit külföldről tud megszerezni.

Egyre aktívabbak a külföldi befektetők, a többségnek mégis elérhetetlenek
A kutatás alapját képező komplex kérdőívet idén is több mint kétszáz startup töltötte ki, 84 százalékuk mondta azt, hogy nemzetközi szinten is meghatározó játékos lesz, míg negyven százalék felett volt azok aránya, akik szerint unikornis válhat belőlük (vagyis értékük eléri az egymilliárd dollárt). Ez még nagyobb ambíciókról tanúskodik, pedig abból tavaly sem volt éppen hiány, ugyanakkor ma már azt is látjuk, hogyan teljesítettek a magabiztosnak tűnő vállalkozók.


A tavalyi kutatásban 34 százalék mondta, hogy a következő tizenkét hónapban nemzetközi hátterű kockázatitőke-befektetőtől vonna be forrást, ma már látjuk, ez végül csak pár cégnek sikerült. Továbbra is csak tíz százalék körül van azok aránya, akik nemzetközi befektetőtől tudtak tőkét felszívni annak ellenére, hogy a külföldiek egyre aktívabbak, és a magyar piacon komoly versenyt támasztanak az állami és EU-s források miatt nagyon is túlburjánzó magyar kockázatitőkés világnak.