Magyar startup visz életet a Marsra

A Design Terminal ESA BIC Hungary űripari startup inkubációs programjának első szakmai rendezvényén jártunk, amelyen a hazai űrkutatás szereplői és az Európai Űrügynökség is képviseltette magát. A kifejezetten inspiráló, lelkes fiatal kutatókból és tapasztalt szakemberekből álló fórumon Dr. Mátyás Bence innovatív víziót tárt a közönség elé: „Mielőtt embereket juttatnánk a Marsra, egy extrém zord környezetbe, logikusabb volna kezdetben talamikróbákat kitelepíteni, amelyeknek több esélyük van a túlélésre és a légkör dúsítására. Fokozatosan kell felpezsdíteni a talaj-mikrobiológiai életet a vörös bolygón ahhoz, hogy alkalmassá tegyük azt a humán berendezkedésre. Erre keressük a megoldásokat kutatásainkban, miközben olyan szenzorokat és analitikai eszközöket fejlesztünk, például a Microchip Elektroforézist, amelyek a Földön is hasznosíthatók.”

A Genesis Sustainable Future Kft. hosszútávú küldetése a fenntartható jövő megvalósítása, a földi környezet és az emberi élettér több bolygóra való kiterjesztése által. A Mars kolonizálását előkészítő szakaszban, a vörös bolygó Földszerűvé alakításában vállal szerepet a cég, elsősorban növények űrutaztatásával, valamint a küldetést kiszolgáló technológiai fejlesztésekkel és kutatási eredményekkel. Az utóbbi években fokozott figyelem irányul az űrtechnológia földi hasznosítására, Magyarországon a Design Terminal vezeti az Európai Űrügynökség (ESA) start-up inkubációs programját. A Business Incubation Center Hungary (BIC) szakmai, kapcsolatépítési és anyagi támogatással segíti azokat a startup vállalkozásokat, amelyek űrkutatásra alapozva fejlesztenek innovatív technológiákat Magyarországon. 

A Genesis 1:11™ megközelítése szerint a növényeket a mesterséges dómokon kívül, közvetlenül a földöntúli talajokba gyökereztetnék, ami támogatja a földi talajmikrobák regolitba jutását. A cég úttörő szerepet tölt be a növények korai stresszreakcióinak felismerésében is (bővebb információ: glycoplants.org).