Trauma volt, életcél lett

kerterhességnek indult, de csak Tímea született meg, ő is a huszonhatodik héten, mindössze 1270 grammal. Inkubátorban próbálták megmenteni, a külvilágtól több mint két hónapon át elszigetelve. Édesanyja, Ildikó alig érhetett hozzá. Anya és lánya a születés után bő fél évig voltak még kórházban, a családot közben gyötörte a félelem, életben marad-e a gyermek. Végül az orvosok győztek, Tímea ma egészséges, felnőtt nő. Ildikót viszont egy életre megváltoztatta a trauma.


***


Nyilka Ildikóval huszonhét évvel később találkozom egy újlipótvárosi kávézóban. Amikor odaérek, épp megindultan nézi a telefonját. „Két hete indítottam el az adománygyűjtést, hogy a koraszülöttek világnapjára összejöjjön tizenhatmillió forint. Összejött, és még mindig pittyeg a telefonom, hogy újabb és újabb adományok jönnek.”
Ildikó igazi energiabomba. Lendületes, határozott, céltudatos, gyakorlatilag képtelen egyszerre tíznél kevesebb dologra figyelni. Ész- és szavajárása is gyors, rengeteg téma van egyszerre a fejében, és szívesen is beszél róluk. Az ingatlan- és biztosítási piacon szerezte üzleti tapasztalatát, tempója is ezt a világot idézi, alig volt szabad időpont a naptárában, az is napokba telt, mire az interjú időpontjában megegyeztünk.