Ha egy nyaraláson lecsendesedik az agyam, eszméletlenül kreatív leszek. Jegyzetekkel jövök haza, mert mindenről, amit láttam, kóstoltam, eszembe jut egy ötlet. Nekem ez a munkám és a hobbim is.” Kun Anita nem bánja ezt, mert ahogy mondja, mindenét, ami boldoggá teszi, a sajtkészítésnek köszönheti: második férjét, harmadik gyerekét, az érmeit, az elismeréseit. Azt, hogy ma már szakértőnek tartják. Pedig egészen máshonnan indult. A számítógép mellől állt fel, és adta fizikai munkára a fejét.


Elég jól sikerült, mára már számtalan díjat nyert a sajtjaival, a Csíz Sajtműhely legutóbb az eddigi aranyak és ezüstök mellé ismét két ezüst- és egy bronzéremmel jött haza a World Cheese Awards világversenyről. Anita nemrég bővítette baracskai üzemét, boltot nyitott Martonvásáron, közben a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnökségi tagja is.

Ha lekésted a buszt, így jártál
Anita egy kiskereskedelmi cégnél kezdte a pályát, ahol szabad utat kapott főnökétől, és rájött, hogy van érzéke az adásvételhez is. Első férjével később informatikai vállalkozást indítottak. „Vadkapitalizmus volt. A 90-es években nem volt ennyi szabály, ilyen monitoring, mint most, de az ember a kreativitását is szabadabban ki tudta bontakoztatni. Nem számított spamnek, hogy konkrét árlistát küldtem a leendő ügyfelem postaládájába. Ma meg sem mernék ilyet tenni.”
Abban a világban, amikor nem volt mindenkinek mobiltelefonja, egy cégvezetőt se lehetett mindig elérni. Anita szerint a fiatalos lendület átvitte őket ezeken az akadályokon. Csak utólag tűnnek kőkorszakinak és nehéznek. De azok a képességek, amik huszonöt éve kellettek a vállalkozáshoz, és amiket most hasznosítani tud, nem generációs készségek, inkább egyéniek.