Az se feltétlenül lelki nyomorék, akinek nincsenek nagy álmai, nagy életcélja. Attól még csinálhatja a dolgát, mondja Mérő László matematikus-pszichológus. Szerinte az élet értelmét, nagy terveit, avagy a purpose-t üldözni még ártalmas is lehet, és a boldogsághoz sem kellenek feltétlenül célok. Persze ez nem jelenti azt, hogy akinek kimondva nincs ilyesmije, annak valójában célja se lenne. Kell nagy cél […]
Az se feltétlenül lelki nyomorék, akinek nincsenek nagy álmai, nagy életcélja. Attól még csinálhatja a dolgát, mondja Mérő László matematikus-pszichológus. Szerinte az élet értelmét, nagy terveit, avagy a purpose-t üldözni még ártalmas is lehet, és a boldogsághoz sem kellenek feltétlenül célok. Persze ez nem jelenti azt, hogy akinek kimondva nincs ilyesmije, annak valójában célja se lenne.
Kell nagy cél vagy terv az élethez? Szerintem nem, de van, aki szerint igen. Az egyiknek kell, a másiknak meg nem. Sőt van, hogy kifejezetten árt is.
Valamiféle elképzelése az élete céljairól mindenkinek van, nem? Nem, mert magához az élethez ez többnyire nem elengedhetetlen. Ahhoz, hogy ezt vagy azt a feladatot hogyan oldom meg, ahhoz igen, kell elképzelés vagy terv. Hogy ezt vagy azt a kapcsolatot hogyan alakítom, megtartom-e, nem tartom meg, ahhoz is kell valamiféle gondolat. De átfogó terv, hogy most, mit tudom én, például megváltom az emberiséget, vagy felfedezem a rák ellenszerét, nem feltétlenül kell.
Budapest egyetlen tradicionális török étterme, a Türkiz a Parlamenttől egy lépésre, a történelmi belvárosban kínál olyan komplex élményt, amiért nem csak a magyar törzsvendégek és a hazai török közösség, hanem a turisták is lelkesednek. Bilal Aslan és tulajdonostársai személyesen is részt vesznek a vendéglátás mindennapjaiban, hozzáértésük pedig garantálja, hogy aki ide betér, megtapasztalhatja a török […]
Budapest egyetlen tradicionális török étterme, a Türkiz a Parlamenttől egy lépésre, a történelmi belvárosban kínál olyan komplex élményt, amiért nem csak a magyar törzsvendégek és a hazai török közösség, hanem a turisták is lelkesednek. Bilal Aslan és tulajdonostársai személyesen is részt vesznek a vendéglátás mindennapjaiban, hozzáértésük pedig garantálja, hogy aki ide betér, megtapasztalhatja a török konyha esszenciáját, sőt, ennél sokkal többet: a Türkizben ünnepelni igazi, komplex kulturális és gasztro élmény.
Hétköznap délután van, de a Türkizben nagy az élet. A csillogó türkiz csempék és tükrök díszletében megbeszélések zajlanak, családok találkoznak, az egyik asztalnál turisták kóstolják a gazdagon megrakott asztal finomságait, a teraszon pedig egy delegáció számára készítik elő az esti fogadást. Bilal Aslan azt meséli, hogy a vendégek 80 százaléka magyar, az ország minden tájáról járnak hozzájuk azok, akik tradicionális török konyhára vágynak. Ha már tradíció, bár a Türkiz étlapja kortárs török konyhaként definiálható, követi a halal étkezési kultúra szabályait – az alapanyagoktól kezdve a húsvágás technológiájáig. Épp ezért van az, hogy sok török turista is ellátogat ide, hogy komfortosan tudjon étkezni.
Szívvel-lélekkel
A Türkiz születésének története szinte tankönyvszerű: a Magyarországon élő 4, török származású tulajdonos évekig érlelgette az ötletet, milyen jó lenne egy igazi török éttermet nyitni. Nagyonalút, szépet, minőségit, olyat, ami megmutatja a kulturális szokásokat és élménnyé formálja az étkezést. A tulajdonostársak 30 éve ismerik egymást, a gondolat, hogy egyszer legyen egy saját éttermük, mindig élő volt, de a fordulópontot az hozta, amikor megtalálták ezt a helyet. Beleszerettek az akkor meglehetősen rossz állapotban lévő, de központi kiadó helyiségbe, és belevátak a felújításba. Bilal Aslan, Bakir Selim, Korkut Cengiz, és Karabiyik Mehmet a sarkaiból is kiforgatták az eredeti üzlethelyiséget, és egy egyedülálló palotát varázsoltak belőle. 2021-ben pedig megnyílt a Türkiz, mely tradicionális török konyhát kínál, kortárs hozzáállással, profi itallappal és bárkínálattal.
A konyha színes kínálatát azonnal meg is tapasztalhatjuk, mert az előttünk lévő asztal csakhamar megtelik izgalmas kerámia tányérokkal, és még izgalmasabb fogásokkal. Vendéglátóink azt mondjál, a török étkezés a megosztásról szól, a meleg és nem meleg ételeket, mezzéket, kencéket, pitákat, húsokat, leveseket egyszerre hozzák ki, hogy aztán mindenki szabadon válogathasson. Kérhetünk hideg és meleg előételeket, humust, muhammarát, friss pitát, kemencében sült töltött lepényt bárányhússal, grillezett tintahalat, faszénen sült rákfarkat. A legnagyobb kedvencek a faszénen sült ételek, melyek tényleg elképesztően frissek és füstösek, köszönhetően a különleges konyhatechnológiának – hiába eszünk olyan Kuzu Pirzolát, faszénen sült bárány bordácskákat, amiben benne van a szabadtéri grill minden íze, az étterem terében ebből semmit nem érezni. Az ételek fele grillen készül itt. A tulajdonosok kifejezetten figyeltek arra, hogy ne legyen füst és ételszag – hiába, sokan fontos eseményre, megbeszélésre, kiöltözve érkeznek ide. Az étlapon megtalálható minden klasszikus, a dolmától (fűszeres rizzsel töltött paradicsom és paprika) a mediterrán salátákon át az isteni desszertekig, mint a Künefe vagy a Baklava. Fontos megemlíteni a professzionális technológiával, kemencében készült pékárukat, melyeket a ház pékje készít, mint a lahmacun (vékony húsos lepény), a pide különlegességek és a katmer (pisztácias édesség).
ANATÓLIA KONYHÁJA
Anatólia olyan, mint egy nagy kohó: több ezer éven keresztül egymás mellett léteztek a népek, kultúrák, vallások, és természetesen hatással voltak egymásra. Így jött létre Kis-Ázsia ízvilága. A török konyha ezért nagyon gazdag. A levesektől a „mezének” nevezett előételekig, a zsenge bárány- vagy borjúhúsból készült kebaboktól a tenger gyümölcseiig, az Anatólia számtalan növényéből olívaolaj használatával készült hidegtálaktól a rizs alapú pilávokig tart egy török lakoma, amelyet hagyományosan édességgel és kávéval koronáznak meg.
„Törökország egy mozaik konyha, nem egy darab gasztronómiai egység, épp ezért minden régiónak sajátos ízvilága van. Nálunk több szakács van, mindenki más régió specialitásaiért, szakterületért felel, van deszertes, kebabos, de hentes is a csapatban. Ami nagyon fontos, hogy mi nemcsak ételt adunk, élményt szeretnénk tálalni. A vendég fogadásától kezdve a török vendégszeretet átadásán át a tálalásig és a kiegészítőkig mindenre figyelünk. Privát, céges vagy üzleti rendezvényeinken is gyakran szervezünk tradicionális extra élményeket, olyan show-elemeket, mint a táncosok, autentikus zene, ének, füsttel tálalt ételek, dekorációk. Ikonikussá vált a Türkiz szülinap, ami tényleg különleges élmény, és mi is tulajdonosként részt veszünk az ünneplésben. De nemrég volt egy társaság, akik babavárót szerveztek, színes füsttel, kiegészítőkkel. Mi ezekhez az ötletekhez minden alapot, szervezést megadunk, minden ötletben igyekszünk segíteni” – mesélik. A Türkiz az ünnepek helye, az összejöveteleké, a társaságoké, ahol a nagy asztalok mellett finom ételek mellett mindenki kapcsolódhat, legyen az egy diplomaosztó, egy házassági évforduló vagy üzleti esemény.
A világot bejárta, Michelin-műhelyekben tanult, most pedig saját történetét tálalja – André Bicalho séf Carlos Coelhóval közösen álmodta meg az Epicurean koncepcióját. A világutazó séf és az argentin üzletember gasztronómiai műhelye hamarosan nyit Budapesten, ezzel új izgalmas és kihagyhatatlan célpontot teremtve a fine dining szerelmeseinek. André Bicalho séfet faggattuk ki a koncepcióról és az előtörténetről. […]
A Lyreco közép-európai üzletfejlesztésért és szolgáltatásokért felelős vezetője, Norbert Vojtko szerint a vállalat már most úttörő szerepet vállal a fenntartható beszerzés előmozdításában, amihez forgalmazóként szoros együttműködésre van szükség az általuk értékesített termékek gyártóival és beszállítóival. A partnereiktől elvárják, hogy osztozzanak a Lyreco fenntarthatóság iránti elkötelezettségében és maguknak érezzék a vállalat ezen értékrendjét. „Összeállítottunk egy beszállítói […]
Ismereteket felszívni a múltból, hogy jobban értsük a jelent, és így alakíthassuk a jövőt, ez Szőnyi Andrea és a Zachor Alapítvány küldetése. Nyitottan szemlélődni, felismerni a tényeket és empátiával fordulni a másik felé. Szőnyi Andrea szerint nem is kell, hogy más vagy sokkal több céljuk legyen a társadalmi szemléletformálásért elkötelezett civileknek. Az általa vezetett Zachor Alapítvány, volt és jelenlegi tanárok, szakértők és kutatók arra […]